SPORTING KAN IN EIGEN HUIS UEFA CUP WINNEN

Met het traditierijke Sporting Clube de Portugal heeft Feyenoord in vrijwel alle opzichten een aansprekende tegenstander geloot. De confrontatie met de huidige (en eeuwige) nummer drie van Portugal belooft in alle opzichten een kraker te worden. Aan de motivatie zal het de Portugezen niet ontbreken: de finale van het UEFA Cuptoernooi staat op 18 mei 2005 gepland in hun eigen José Alvalade-stadion.</SPAN>

Sporting Clube de Portugal heeft misschien niet de internationale naam, faam of erelijst van de aartsrivalen FC Porto en Benfica, maar Sporting is misschien wel de club met de meeste toekomst. Want waar stadgenoot Benfica al jaren worstelt met financiële problemen zijn de ‘Leões' ('Leeuwen’) kerngezond en sinds Euro 2004 bovendien bespeler van het hypermoderne en fantastische José Alvalade-stadion (capaciteit: 52.411 toeschouwers).

De achttienvoudig kampioen (sinds 1940) van Portugal heeft een selectie die min of meer gelijkwaardig aan die van Feyenoord. Beste spelers zijn de speersnelle spits Liedson, doelman Ricardo, de van Barcelona afkomstige Braziliaan Fabio Rochemback, middenvelder Custódio en de zeer begaafde spelverdeler Hugo Viana. Die laatste is trouwens een oude bekende, want ooit scoorde hij namens Newcastle United nog tegen Feyenoord. Een ander bekend gezicht is dat van Mauricio Pinilla, de Chileense spits die in augustus 2002 tevergeefs een stage afwerkte bij de Rotterdammers.

In de Portugese competitie doet Sporting het dit seizoen onder de afgelopen zomer aangetreden trainer José Peseiro aardig. De ploeg bezet momenteel de derde plaats, op slechts twee punten van koploper Boavista. Opmerkelijk is dat Sporting van alle ploegen veruit de meeste doelpunten vóór heeft. In Europa was Sporting in de eerste ronde sterker dan het in identieke clubkleuren gehulde Rapid Wien. Bij die gelegenheid lieten de Portugezen zien prima in staat te zijn een voorsprong te verdedigen. Want na een 2-0 thuiszege draaide trainer Peseiro in Wenen de deur ondubbelzinnig op slot: 0-0. In de groepsfase behaalde Sporting wisselende resultaten. Thuis tegen Panionios (4-1) en uit bij Dinamo Tblisi (0-4, drie keer Liedson) won het team eenvoudig. Maar in de confrontaties met de ‘grotere’ clubs had Sporting het moeilijk. In José Alvalade won Sochaux met 0-1, terwijl Sporting op St. James Park met alle mogelijke moeite maar net op de been bleef (1-1). Het was alles bij elkaar voldoende voor een derde plek in de poule én een plek in de 32e finale. En daarin is Feyenoord medio februari het volgende obstakel op de weg naar de finale in… Lissabon.
Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×