ZONDAG 12 DECEMBER, 12:30 UUR: FEYENOORD - PSV

Feyenoord heeft zondag in de topper tegen PSV maar één taak en dat is winnen. De achterstand op de koploper zal dan slinken naar acht punten. Maar dat is niet de enige reden waarom een zege noodzakelijk is, stelt trainer Ruud Gullit. ‘Want na de 4-1 nederlaag in Griekenland zal een nederlaag in Rotterdam ervoor zorgen dat PSV niet met een lekker gevoel de winterstop in gaat. We kunnen ze een klap toedienen’, aldus de oefenmeester.

Het onaantastbaar geachte PSV ging afgelopen dinsdag hard onderuit in de Champions League tegen Panathinaikos, 4-1. Voor Gullit was het een leerzame avond. Niet alleen omdat de Grieken zwakheden van PSV blootlegden, maar vooral om de hoge uitslag. ‘Ik ben ook voetballer geweest en weet dat dit een tik geeft’, zegt Gullit. ‘Natuurlijk, ze waren al geplaatst. Als ze met 1-0 hadden verloren was er niks aan de hand, maar door de 4-1 hebben ze een ‘tikkie’ gekregen. Met zulke cijfers verliezen voelt nooit lekker.’
En dat kan twee gevolgen hebben, vervolgde Gullit. PSV zou door de ruime nederlaag extra gebrand kunnen zijn op de zege. Of, en dat acht Gullit waarschijnlijker, de Eindhovenaren zijn iets van de onaantastbaarheid kwijt, wat ze de laatste maanden uitstraalden. ‘Ik ga altijd van het positieve uit en hoop daarop’, stelt Gullit. ‘Een overwinning zal na het ‘tikkie’ in Griekenland een klap geven aan PSV. En dat zal door gaan werken in de winterstop. Dan ga je niet met een lekker gevoel de winter in, dat weet ik uit ervaring.’

Gullit ziet mogelijkheden, maar vergat vrijdag niet de kracht van de tegenstander te belichten. Het is voor de eerste keer als trainer dat hij de strijd aangaat met PSV, de club waar hij zelf speelde. ‘Ik heb een mooie periode gehad bij PSV, maar heb altijd meer gehad met Feyenoord’, zegt Gullit. ‘De huidige PSV-selectie is breder dan de onze. Ze zijn ontzettend degelijk en iets meer gelouterd dan wij zijn. Het is een sterke ploeg waartegen we niet mogen verliezen. Want dan wordt het heel moeilijk om nog iets te betekenen in de strijd om het kampioenschap.’

Feyenoords oefenmeester zag vrijdag tot zijn vreugde dat hij een complete selectie tot zijn beschikking heeft voor zondag. Chong-Gug Song, de enige afwezige van vorige week, traint ook weer volop met de groep mee. Groot raadsel is alleen hoe Gullit zondag zal spelen. Feyenoord was dinsdag en woensdag vrij en trainde donderdag voor het eerst onder Gullit achter gesloten deuren. ‘Dat is wel eens lekker om af en toe iets uit te proberen’, verklaarde hij zijn keuze. ‘Dat kan ik ook wel op het trainingsveld doen, maar ik vond het nu het juiste moment. Want hoe kan je iets uitproberen als het de volgende dag al weer op straat ligt? Ik kon nu dingen doen zonder dat er consequenties werden getrokken.’

Naast het oefenen op standaardsituaties zal Gullit donderdag ongetwijfeld enkele varianten op het middenveld uitgeprobeerd hebben. Vrijdag wilde hij daar weinig over zeggen, al liet hij wel doorschemeren dat Hossam Ghaly waarschijnlijk niet net als tegen NEC als rechtsback zal spelen. ‘Dat was toen het geval, maar dat hoeven we niet vaker te doen’, sprak Gullit. Song of Gyan zal daarom waarschijnlijk weer die positie bekleden en Bosschaart, Ono en Ghaly zullen om twee plekken op het middenveld gaan strijden. Mogelijk zal Gullit aan Bruno Basto de mogelijkheid bieden om zich waar te maken. De Portugees speelde afgelopen maandag mee bij Jong Feyenoord en liet een goede indruk achter.

DE TEGENSTANDER

PSV bewijst dit seizoen ondubbelzinnig dat de beste ploeg niet altijd de optelsom is van de beste spelers. Want hoewel de Eindhovenaren het toptrio Robben-Kezman-Rommedahl verloren, speelt het team van Guus Hiddink degelijker dan ooit. PSV lijkt in de Nederlandse competitie ongenaakbaar. Panathinaikos bewees afgelopen woensdag echter dat er ook grenzen zijn aan de Eindhovense onkwetsbaarheid.

PSV speelt niet het beste voetbal van Nederland, maar de club uit de Lichtstad heeft wel het beste elftal. Wekelijks bewijst het team van Guus Hiddink dat degelijkheid de garantie is voor resultaten. PSV scoort veel en krijgt vrijwel geen doelpunten tegen. Beter kan niet.

Sleutelspelers in de Eindhovense formatie zijn behalve de vaste waarden Mark van Bommel en André Ooijer de Brazilianen Alex en Gomes. De eerste is net als Feyenoorder Karim Saidi een schot in de roos gebleken waar het op efficiënt en koel verdedigen aankomt. De van Santos afkomstige reus jaagt elke spits bij voorbaat zoveel schrik aan, dat de meeste Nederlandse aanvallers met de staart tussen de benen afdruipen. Zijn landgenoot Gomes had in de eerste wedstrijden nog wat rare capriolen, maar heeft zich snel hersteld en is inmiddels net zo solide als het viermanschap voor hem.
 
Maar PSV heeft behalve defensieve zekerheid ook scorend vermogen. Het team heeft net zo veel doelpunten voor als Feyenoord. Opvallend is dat de Eindhovenaren niet langer afhankelijk zijn van één man, zoals in het verleden vaak het geval was, maar de productie netjes verdelen over een flink aantal spelers. Daarin schuilt voor Feyenoord zondag zodoende een hoop gevaar. Weliswaar ontbreekt Jan Vennegoor of Hesselink, maar de deze zomer aangetrokken Jefferson Farfán en DaMarcus Beasley hebben zich een hoog tempo ontwikkeld tot echte aanwinsten.

Vooraf beschouwd is PSV de favoriet voor het treffen in De Kuip, waar PSV aan een gelijkspel genoeg heeft om Feyenoord op ruime achterstand te houden. Door de vermoeienissen van de reis naar en de nederlaag in Athene van deze week zijn de kaarten evenwel opnieuw geschud. Wellicht dat de Rotterdammers het Eindhovense bastion weten te slechten en daarmee de eredivisie weer spannend kunnen maken.


Feyenoord – PSV
Zondag 12 december om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Temmink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Lodewijks; Gyan, Saidi, Paauwe, Mtiliga (Basto); Castelen, Ono, Ghaly (Bosschaart), Goor; Kuyt en Kalou.

PSV: Gomes; Ooijer, Alex, Bouma, Lee; Van Bommel, Cocu, Vogel; Park, Farfán en Beasley (Sibon)

STATISTIEKEN VAN LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

THUIS
21/9/2003 Feyenoord - PSV 1-3
18/5/2003 Feyenoord - PSV 3-1
21/3/2002 Feyenoord - PSV 1-1 (UEFA Cup)
16/12/2001 Feyenoord - PSV 0-0
25/2/2001 Feyenoord - PSV 1-2

UIT
14/3/2004 PSV - Feyenoord 0-1
17/11/2002 PSV - Feyenoord 1-2
14/4/2002 PSV - Feyenoord 2-0
14/3/2002 PSV - Feyenoord 1-1 (UEFA Cup)
30/1/2002 PSV - Feyenoord 1-1 (Amstel Cup)

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×