HISTORISCH DUEL: FEYENOORD – PSV

Feyenoord staat zondag voor de zware taak om het in grote vorm verkerende PSV te verslaan. Geen onmogelijke taak, zo leert het verleden. Vijftien jaar geleden leek de situatie hopeloos, toen degradatiekandidaat Feyenoord het tegen het misschien wel sterkste PSV ooit opnam. De verwachting was dat de winnaar van de Europa Cup 1, de titel en beker wel even met de volle buit uit Rotterdam zou vertrekken. Maar na negentig minuten was het Feyenoord dat een 4-0 recordzege had geboekt.

Zondag kan Feyenoord hopen op een goed resultaat. De Rotterdammers moeten het koploper PSV lastig kunnen maken. De achterstand is groot, maar Feyenoord heeft misschien wel de beste voorhoede in Nederland en speelt in de eigen Kuip. Zo reëel als de hoop op een goed resultaat nu is, zo onrealistisch was dat vijftien jaar geleden. Weinigen gaven de Rotterdammers kans op succes in het duel met de Eindhovenaren. Feyenoord was afgedaald naar de onderste regionen van de stand en vocht tegen degradatie. PSV daarentegen bracht in die periode misschien wel het sterkste team ooit op de been. Met het winnen van de Europa Cup 1, de titel en de beker in 1988 werd de ‘Treble’ gepakt, een prestatie die nooit meer is herhaald. PSV was dus de absolute favoriet.

Maar de hulp zou uiteindelijk uit onverwachte hoek komen. Want op een half bevroren en voor veertig procent met rijp bedekte grasmat kwam Feyenoord het beste uit de voeten. Feyenoord boekte een recordzege en dat was volgens de toenmalige uitblinker John Metgod niet los te zien van de conditie van het veld. Na negentig minuten was er volgens hem maar één conclusie te trekken: de Rotterdammers waren overduidelijk het beste omgegaan met de omstandigheden. ‘Dat begon al met de toss’, zegt Metgod. ‘Wij hadden al afgesproken op welk deel van het veld we de eerste helft wilden spelen. Het veld was als het ware in drieën verdeeld: één gedeelte was door de zon beschenen en ontdooit, rond de middenstip was het half ontdooit en aan de andere kant was het nog helemaal bevroren. Wij wisten dat natuurlijk al uren voor de wedstrijd en hadden ons er op ingesteld. Ik zag in de voorbereiding dat een aantal PSV’ers twijfelde welk schoeisel ze nou aan moesten doen. Ik merkte dat sommigen niet wisten wat ze er mee aan moesten. En in de wedstrijd was dat later ook te zien, want op het harde gedeelte deden ze vaak toch wat voorzichtig. Dan is de ploeg die het meest op werklust speelt in het voordeel.’

Niet alles had met de sneeuw te maken. PSV-trainer Guus Hiddink sprak na afloop dat een kat in het nauw rare sprongen kan maken. Metgod kon zich daar wel in vinden. ‘Want’, zegt hij, ‘we hadden natuurlijk helemaal niks te verliezen. Wedstrijden tegen een topploeg kunnen dan twee dingen teweeg brengen. Of er wordt dik verloren of het beste komt in de spelers boven. Het laatste was deze wedstrijd het geval. Ik had het gevoel dat iedereen er keihard voor werkte en dat PSV op basis van die strijdlust werd verslagen.’

Feyenoord zou met een 3-0 stand gaan rusten. Kiprich, Smolarek en Keur verzorgden de treffers. Na rust werd er nog één keer gescoord. Keur tekende voor zijn vijfde treffer van het seizoen en de vierde voor Feyenoord die middag.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×