ZONDAG 5 DECEMBER, 14:30 UUR: FEYENOORD - NEC

Ruud Gullit miste Shinji Ono toen hij hem het hardst nodig had. Dat onderstreepte de Japanner zelf door tijdens zijn invalbeurt tegen Schalke 04 meteen het initiatief naar zich toe te trekken en de wedstrijd te doen kantelen. Zondag is Ono er weer bij tegen NEC, nadat hij tegen Groningen en Heerenveen nog ontbrak. ‘Tegen Schalke zagen we de Ono die we zo graag willen zien, ik hoop dat hij dat tegen NEC ook weer brengt’, aldus Gullit.

Ono werd de afgelopen weken node gemist. De Japanner kampte met een enkelblessure en was niet inzetbaar tegen Groningen en Heerenveen. Zijn absentie deed zich voelen, want uit beide wedstrijden werd slechts één punt behaald. Hoewel het te gemakkelijk is om het alleen af te schuiven op de afwezige Ono, hebben de mindere prestaties daar wel degelijk iets mee te maken. ‘Tegen Heerenveen had ik hem heel graag in willen brengen om Ghaly voor de verdediging te zetten. Dat had ons wat meer defensieve zekerheid kunnen opleveren. Gelukkig is hij er nu weer bij. De Ono van woensdag is de Ono die we graag willen zien. Hij toonde zich behoorlijk gretig. Het valt op dat hij dat vooral is als hij invalt. Tegen Willem II was dat ook al het geval.’

De selectie trainde donderdag en vrijdag rustig. Gullit bestempelde het duel met Schalke als een ‘slijtageslag waarin het een wonder was dat er geen blessures zijn opgelopen’. De afwezigen van vorige week, Ono en Karim Saidi, zijn tegen NEC weer van de partij. Saidi trainde vrijdag nog wel apart, net als Christian Gyan. Gullit: ‘Ik moet die jongens af en toe een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen. Saidi is van het Tunesische naar het Europese voetbal overgestapt. Er komen opeens veel wedstrijden op hem af op een hoger niveau en hij heeft net de Ramadan achter de rug. Soms moet hij het een beetje rustig aan doen, net als Gyan. Ik had ook Hossam Ghaly apart willen laten trainen, maar aangezien de groep ook rustig trainde, kon hij er bij blijven.’ Overigens is Glenn Loovens weer fit. De verdediger is volledig hersteld van de buikgriep die hem enkele dagen aan het bed gekluisterd hield.

Gullit hoopt zondag bovenal op drie punten, die cruciaal zijn om bij PSV in het spoor te blijven. Daarnaast koestert hij de wens dat zijn ploeg beter omgaat met standaardsituaties. Schalke 04 mocht weer uit een hoekschop scoren, terwijl Heerenveen het enkele dagen eerder ook twee maal uit een vrije trap deed. ‘We kunnen voetballen, dat weet ik’, zegt Gullit. ‘Maar onoplettendheid bij details hebben ons zoveel punten gekost. Want door die details zijn er zoveel tegengoals gevallen, ook deze week weer. De hele selectie praat erover en ik heb het ze ook laten zien met videobanden. Of er iets uit dat overleg komt? Dat zien we zondag.’

Er zijn nog enkele vraagtekens voor de basisopstelling. Met de terugkeer van Ono zal waarschijnlijk of Bosschaart of Ghaly sneuvelen op het middenveld. De oefenmeester heeft ook de optie om de drie middenvelders samen op te stellen, al liet hij vrijdag weten dat daar niet zijn voorkeur ligt. ‘In de voorbereiding hebben we ook één keer zo gespeeld’, zegt Gullit. ‘Toen ging het goed, maar ook weer niet. Het ligt er ook aan hoe de buitenspelers daarmee omgaan.’ De oefenmeester deed zoals gebruikelijk geen concrete mededelingen over de opstelling, waarmee het ook onduidelijk is of Gullit weer Patrick Lodewijks boven Gábor Babos verkiest.

DE TEGENSTANDER

NEC Nijmegen presteert dit seizoen ondermaats. Het Amstel Cup-avontuur kwam vroegtijdig ten einde en in de eredivisie bivakkeert de rood-groen-zwarte formatie momenteel rond de dertiende plaats. Voor de matige resultaten zijn in dit geval oorzaken zat aan te wijzen: zo hebben de Nijmegenaren een waslijst aan blessures en een matig scorende voorhoede. Toch wordt het voor Neeskens en zijn spelers tijd dat de weg naar boven wordt teruggevonden.

‘Frustrerend’, zo omschrijft NEC-trainer Johan Neeskens het lopende seizoen. Zijn formatie heeft te kampen met de nodige blessure- en schorsingsgevallen en loopt dientengevolge tegen de ene na de andere teleurstelling aan, terwijl er af en toe toch alleszins redelijk wordt gevoetbald. Het enige probleem is dat de bal er maar niet in wil aan de goede kant. ‘Bij Ajax spelen we goed en moeten we kunnen winnen, maar krijgen we er uiteindelijk toch één om de oren’, vertelt Neeskens. ‘Tegen NAC moeten we bij rust met 4-1 voorstaan, maar benutten we de kansen niet en wordt het 3-3. Tegen Twente spelen we aardig, maar krijgen we een ongelooflijke goal tegen doordat Culina een uittrap van Gentenaar er in één keer injaagt. Een fantastisch doelpunt, daar niet van, maar we hadden allang voor moeten staan. Totdat Wisgerhof vorige week tegen Roda JC de gelijkmaker scoorde, hadden we geloof ik 500 minuten geen doelpunt gemaakt. Daar word ik gek van.’

In Rotterdam moet de ommekeer komen voor NEC. Door een onverwachte zege of door een punt weg te halen uit de Kuip. Maar NEC won in de historie slechts één keer eerder in Rotterdam en dat is alweer zes jaar geleden. Feyenoord, dat na Groningen-thuis in een lichte crisis belandde, heeft door de zege op Schalke bovendien weer aan vertrouwen gewonnen. En tot overmaat van ramp mist NEC opnieuw mensen door blessures. Pascal Heije,  Arjan Ebbinge, Frank Demouge en Alexander Prent zijn er zeker niet bij, terwijl de inzetbaarheid van Jeffrey Leiwakabessy onzeker is. De voortekenen zijn dus niet gunstig voor de Nijmegenaren.

Feyenoord – NEC
Zondag 5 december in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Lodewijks (Babos); Gyan, Saidi, Paauwe, Mtiliga; Castelen, Ono (Ghaly), Bosschaart, Goor; Kuyt en Kalou.

NEC: Gentenaar; Wielaert, Wisgerhof, Pothuizen, Valencia; Van der Doelen, Barreto, Boutahar, Tininho; Denneboom en Niedzielan.


STATISTIEKEN LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

17/8/2003 Feyenoord - NEC 2-1
18/8/2002 Feyenoord - NEC 2-0
9/12/2001 Feyenoord - NEC 5-0
21/4/2001 Feyenoord - NEC 3-0
24/10/1999 Feyenoord - NEC 2-1

28/1/2004 NEC - Feyenoord 1-2
16/3/2003 NEC - Feyenoord 1-2
8/9/2001 NEC - Feyenoord 0-3
19/11/2000 NEC - Feyenoord 1-3
7/5/2000 NEC - Feyenoord 0-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×