ZONDAG 28 NOVEMBER, 12:30 UUR: HEERENVEEN - FEYENOORD

Feyenoord gooide met de nederlaag tegen FC Groningen drie punten weg, stelde Ruud Gullit vrijdagmiddag vast. Maar in het proces dat Feyenoords oefenmeester voor ogen staat, moet je soms een stap terug om er twee vooruit te zetten. Dat neemt niet weg dat hij zomaar een nederlaag accepteert, want de aangekondigde maatregelen zullen zondag tegen Heerenveen al volgen. ‘Maar ik ga niet in op details’, aldus de trainer, die wel liet doorschemeren Gábor Babos mogelijk te passeren.

De enige manier om het bij een mindere fase op de rails te krijgen, is volgens Gullit hard trainen. En dus trok hij na de blamerende nederlaag tegen de Groningers de vrije dag van de spelers in. Hij kondigde meteen na de wedstrijd al maatregelen aan. Want dit kon hij niet tolereren. ‘Maar je moet het niet overdrijven, er is absoluut geen sprake van een crisis’, verduidelijkt Gullit. ‘Natuurlijk, het was geen leuke week, want die nederlaag dreunde nog wel even na. Maar de jongens hebben met enthousiasme getraind en hadden er geen problemen mee dat ik de vrije dinsdag introk.’

Een gemotiveerd Feyenoord zal zondag aan de aftrap staan. Toch is het twee dagen voor de wedstrijd een groot vraagteken hoe de personele bezetting van het elftal zal luiden. Want maatregelen zullen er komen, gaf Gullit vrijdag nog maar eens aan zonder in details te treden. Hij liet wel doorschemeren dat Babos er mogelijk naast staat. Tweede doelman Patrick Lodewijks gaf vrijdag aan dat hij niet zeker weet of hij keept. ‘Er is nog een zaterdagtraining’, vertelt hij. ‘Ik heb het er wel al met Gábor over gehad. We zijn daarin heel open naar elkaar. Mocht ik keepen, dan ga ik er vanuit dat het voor de korte termijn is, want Babos is en blijft eerste keeper.’

Verder is het speculeren. Salomon Kalou en Romeo Castelen verkeren niet meer in de vorm van het begin van het seizoen en zouden hun plaats kunnen verliezen. Gullit kan er voor kiezen om Buffel voor Kalou in te brengen en misschien wel Smolarek voor Castelen. Veel meer opties heeft de oefenmeester niet, want hij heeft ook te maken met personele problemen. In de defensie is Karim Saidi afwezig door een hamstringblessure en op het middenveld ontbreekt Shinji Ono (enkel). Daar staat de terugkeer van Pascal Bosschaart en Chong-Gug Song tegenover, die afgelopen zondag hun laatste wedstrijd schorsing uitzaten. Door de absentie van Ono is het waarschijnlijk dat Ghaly en Bosschaart het centrale middenveld vormen. Voor Song is er waarschijnlijk nog geen basisplaats, aangezien Gullit niet ontevreden is over Christian Gyan.

Nieuws was er vrijdag nog wel van het schoenenfront. Gullit klaagde tijdens de persconferentie na het duel met FC Groningen over de noppen die te glad zouden zijn, waardoor vooral Castelen en Kalou vaak uitgleden. De afgelopen week kwam de fabrikant op bezoek bij Feyenoord om het euvel te verhelpen. Een aantal spelers van Feyenoord heeft speciale noppen gekregen. ‘Het moet nu over zijn’, aldus Gullit.

DE TEGENSTANDER

Het Abe Lenstra-Stadion van SC Heerenveen is sinds jaren een onneembare vesting voor Feyenoord. De laatste keer dat de Rotterdammers in Friesland zegevierden dateert alweer van zes jaar geleden: Feyenoord won toen met 0-1 en werd later dat seizoen kampioen. Sindsdien bleven de Friezen, die donderdag nog stuntten door VfB Stuttgart te verslaan, Feyenoord altijd de baas in Heerenveen.

SC Heerenveen heeft na een eeuwigheid Foppe de Haan even moeten wennen aan de nieuwe trainer Gert-Jan Verbeek, maar inmiddels draaien de Friezen als vanouds mee in de top van het Nederlandse voetbal. Daarbij valt wel de wisselvalligheid van het nog altijd in ‘pompebledden’ gehulde gezelschap op: waar Ajax in de Arena naar een kansloze 3-1 nederlaag kon worden gespeeld, liet het team van Verbeek zich vorige week nog in eigen huis verrassen door Vitesse (0-3) en eerder al door Roda JC (3-4).

Maar SC Heerenveen blijft voor Feyenoord buitenshuis uiteraard een zeer lastige tegenstander. Voorzitter Riemer van der Velde, bekend om zijn neus voor talent, heeft de selectie opnieuw een gerichte kwaliteitsinjectie gegeven. Zo kwam Ugur Yildirim over van Go Ahead Eagles. De Nederlandse Turk ontwikkelt zich in zeer rap tempo tot een van de beste spelers in de eredivisie en lijkt nu al rijp voor een topclub. Yildirim sprak in Voetbal International al een voorkeur uit voor Feyenoord, dus wat dat betreft is er alle reden voor de Rotterdamse fans om de ontwikkeling van de met een fluwelen trap gezegende aanvallende middenvelder nauwkeurig gade te slaan.

Een andere blikvanger in de Friese selectie is Klaas Jan Huntelaar. De door PSV opgeleide spits doet al sinds zijn zesde niets anders dan doelpunten scoren en laat dit jaar zien dat ook op het allerhoogste niveau te kunnen. Huntelaar bespelen wordt daarom een echte uitdaging voor zijn generatiegenoot Glenn Loovens. Ervaring haalde Van der Velde binnen in de personen van Arnold Bruggink en oud-Feyenoorder Tomasz Rzasa, die in Nederland terugkeerde na een avontuur bij Partizan Belgrado. De Poolse linksback was in De Kuip vaak onderhevig aan kritiek , maar haalde toch heel vaak een ruime voldoende en staat er altijd. De inzetbaarheid van zowel Bruggink als Rzasa is overigens zeer twijfelachtig: beide spelers vielen donderdagavond uit met spierblessures.


Heerenveen - Feyenoord
Zondag 28 november om 12:30 uur in het Abe Lenstra Stadion
Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Lodewijks (Babos); Gyan, Loovens, Paauwe, Mtiliga; Castelen (Smolarek), Ghaly, Bosschaart, Goor; Kuyt en Kalou (Buffel).

Heerenveen: Vandenbussche; Haarala, Hansson, Seip, Rzasa (Bakkati/Drost); Hestad, Radomski, Bruggink (Rose); Yildirim, Huntelaar en Selakovic


STATISTIEKEN LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

23/8/2003 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0
7/12/2002 SC Heerenveen - Feyenoord 3-1
1/12/2001 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0
14/3/2001 SC Heerenveen - Feyenoord 4-3 (Amstel Cup)
31/1/2001 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0
5/3/2000 SC Heerenveen - Feyenoord 3-0


7/3/2004 Feyenoord - SC Heerenveen 2-2
22/3/2003 Feyenoord - SC Heerenveen 5-0
28/4/2002 Feyenoord - SC Heerenveen 3-2
21/10/2000 Feyenoord - SC Heerenveen 2-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×