ZONDAG 21 NOVEMBER, 14:30 UUR: FEYENOORD – FC GRONINGEN

Het is niet moeilijk te raden wie zondag favoriet is in het duel Feyenoord-FC Groningen. Toch laat de wedstrijd zich op het eerste gezicht eenvoudiger aanzien, dan het in werkelijkheid het geval kan zijn. Feyenoord mist waarschijnlijk drie basiskrachten en Gullit heeft de afgelopen week nimmer de beschikking gehad over een complete selectie. Daarnaast is het FC Groningen dat in grote vorm verkeert. ‘We hebben dit niet zomaar gewonnen’, aldus Gullit. 

Gullit zei er vrijdagmiddag niet vanuit te gaan dat Shinji Ono tegen de Groningers inzetbaar is. De Japanner kampt met een lichte enkelblessure en was daardoor genoodzaakt om de hele week binnen te trainen. De waarschijnlijke afwezigheid van Ono komt op een slecht moment, want ook middenvelder Pascal Bosschaart is zondag niet inzetbaar door een schorsing. Tijdens het persgesprek op vrijdag wilde Gullit niet in details treden over de opstelling. ‘Dat zien jullie zondag wel’, liet hij glimlachend weten. De meest waarschijnlijke optie is dat Buffel de plek van Ono inneemt. Verder zal het team niet wijzigen ten opzichte van het duel met Ajax. Romeo Castelen, die in de Klassieker niet kon imponeren, blijft zeker in het elftal staan. De optredens van Castelen en ook van Kalou zijn de afgelopen weken minder spectaculair dan in het begin van het seizoen. ‘Wat ze toen presteerden was eigenlijk ongelooflijk’, zegt Gullit. ‘Ik mag ook niet verwachten dat ze het hele seizoen zo voetballen. Dat heeft met allerlei oorzaken te maken. Zo wordt er door de tegenstander meer rekening met je gehouden. Vorige week zag je dat ook aan Maxwell, die niet durfde op te komen. Voor Castelen en Kalou is het nu zaak om van waarde te worden voor het elftal, ook als ze niet uitblinken. Ik zie dat ze nu naar dat niveau toe gaan.’

Ook Patrick Mtiliga zal zijn plek niet verliezen kon worden opgemaakt uit de woorden van Gullit. Ondanks de kritiek die Mtiliga in de media kreeg, zal de Deen toch de voorkeur krijgen boven Bruno Basto. ‘Ik vind dat Mtiliga het goed heeft gedaan’, zegt Gullit. ‘Tegen Ferencvaros en NAC deed hij het uitstekend en ook tegen Ajax was ik tevreden. Hij speelde tegen een in vorm verkerende Rosales, die er eigenlijk niet één keer echt is langskomen. Dan reken ik één situatie niet mee, waar Mtiliga geen schuld aan had. Patrick staat er op de momenten dat hij er moet staan.’

De voorbereiding op het duel met FC Groningen was niet optimaal. Pas twee dagen voor de wedstrijd had Gullit weer de beschikking over alle teruggekeerde internationals. De voorgaande dagen kwam het voor dat er slechts elf spelers op het trainingsveld stonden. Tot opluchting van de trainer keerden Kuyt, Castelen, Song, Loovens, Lazovic en Buffel wel allen ongeschonden terug van de nationale teams. Het is echter te hopen dat de vermoeidheid zondag niet voor problemen zal zorgen. Want opgeteld bij de afwezigheid van de centrale middenvelders Bosschaart en Ono en de grote vorm van FC Groningen zou een op het eerste gezicht eenvoudige wedstrijd toch nog heel moeilijk kunnen worden.

DE TEGENSTANDER

FC Groningen begon matig aan het lopende seizoen, maar begint inmiddels aardig in vorm te raken. Zeker sinds de club de Noorse spits Erik Nevland vastlegde. Nevland blijkt met zijn ervaring en klasse de missende schakel te zijn geweest in de selectie van Ron Jans. De trainer zag zijn elftal de laatste drie duels op rij winnen en wil dat record zondag in Rotterdam graag verbeteren.

Twee maanden lang slaagde FC Groningen er niet in om een wedstrijd te winnen. Vitesse, NAC en PSV waren simpelweg te sterk voor de Noorderlingen, terwijl RBC, De Graafschap, NEC en RKC het team van Ron Jans op een gelijkspel hielden. En terwijl de ambities van de Groningers toch duidelijk uitgingen naar een plek in het linkerrijtje kwam de ploeg in serieuze degradatiezorgen.

De ommekeer kwam op 17 oktober. Toen werd het in grote vorm verkerende FC Utrecht in het Oosterpark naar de slachtbank geleid: 3-0. De eerste zege van het seizoen voelde als een bevrijding. Bij Willem II ging Groningen vervolgens weer onderuit, maar daarna richtten de groen-witten zich definitief op middels een mooie reeks van drie overwinningen: achtereenvolgens werden ADO Den Haag, FC Twente en FC Den Bosch terzijde geschoven. Inmiddels staat Groningen alweer tiende, nog slechts één plek onder het gewenste ‘linkerrijtje’. Er zal de manschappen van Jans zondag alles aan gelegen zijn om de recordreeks voort te zetten. 

Het is trouwens nog zeer de vraag of oud-Feyenoorder Brian Pinas bij die gelegenheid in actie kan komen. Pinas kampt al enige weken met een knieblessure. Danny Buijs, een andere zoon van Varkenoord, zal het duel met zijn oude club in ieder geval vanaf de tribune moeten bekijken. Buijs is geschorst.


Feyenoord – FC Groningen
Zondag 21 november om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Babos; Gyan, Saidi, Paauwe, Mtiliga; Castelen, Buffel, Ghaly, Goor; Kuyt en Kalou.
FC Groningen: Roorda; Elshot, Kruiswijk, Van Gessel, Florèn; Matthijs, Krstev, Hugo, Seedorf; Salmon en Nevland.


STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

2/5/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
23/2/2003 Feyenoord - FC Groningen 4-1
14/10/2001 Feyenoord - FC Groningen 1-0
11/2/2001 Feyenoord - FC Groningen 1-0
1/4/1998 Feyenoord - FC Groningen 3-0

2/11/2003 FC Groningen - Feyenoord 3-3
3/11/2002 FC Groningen - Feyenoord 0-2
10/2/2002 FC Groningen - Feyenoord 0-1
17/12/2000 FC Groningen - Feyenoord 1-0
28/09/1997 FC Groningen - Feyenoord 2-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×