ZONDAG 14 NOVEMBER, 12:30 UUR: AJAX – FEYENOORD

Ruud Gullit voelde zich vrijdag gevleid toen hem werd gevraagd of Feyenoord favoriet is tegen Ajax. Dat de vraag hem werd gesteld, vertelt hem veel over de benadering van buitenaf. ‘De mening rondom Feyenoord is compleet veranderd, anders had je me dit sowieso niet gevraagd. Die benadering is wel eens anders geweest’, aldus een glimlachende Gullit, die zondag waarschijnlijk alleen de geschorste Song en Bosschaart mist.

Gullit genoot ervan dat hem werd gevraagd of Feyenoord de favoriet is. Voor het aanwezige journaille was de vraag, gezien de sportieve prestaties van beide ploegen gerechtvaardigd, maar Feyenoords oefenmeester zag het anders. Want die vraag had de afgelopen jaren misplaatst geweest, twee dagen voor een treffen in de Arena. En dus vertelde het Gullit veel over de ‘nieuwe’ benadering van zijn Feyenoord. Toch wilde Gullit niet met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden op de vraag. Het gaat er niet om wie de favoriet is, vindt de oefenmeester. Gullit: ‘Het draait erom hoe je je voelt, dat is belangrijk. Elke wedstrijd moet je het beoogde gevoel hebben dat je beter bent, tegen wie je ook speelt. We moeten het gevoel hebben dat we beter zijn en ik zie in ons team steeds meer dat we dat gevoel hebben. Dát is waar het om gaat.’

De oefenmeester is vol vertrouwen voor de Klassieker en de gewonnen wedstrijd tegen NAC heeft daar veel mee te maken. Gullit zag in dat duel dat zijn ploeg ook ‘anders’ kan spelen, waartoe hij werd gedwongen door de afwezigheid van Song, Bosschaart en Castelen. In Noorwegen ging het nog bijna fout tegen Odd Grenland toen Gullit wisselspelers een kans gunde, maar tegen NAC was het tegenovergestelde het geval. Feyenoord speelde goed en spelers als Thomas Buffel en Hossam Ghaly, die tot dusver weinig speelminuten kregen, hadden een grote inbreng. ‘We hebben laten zien dat we anders kunnen spelen en daar ben ik erg tevreden over’, zegt Gullit. ‘Natuurlijk zijn we nog niet waar ik wil zijn. Maar we zetten telkens een stapje vooruit. Ik zou nog wel willen zien dat we wat zorgvuldiger met de kansen omspringen.’

De opstelling van Feyenoord zal zondag weinig afwijken van het duel met de Bredanaars. Hossam Ghaly zal Pascal Bosschaart weer vervangen, terwijl het aannemelijk is dat de ervaren Chris Gyan de voorkeur krijgt boven Gianni Zuiverloon. De enige wijziging in het elftal is de terugkeer van Romeo Castelen, die zondag ontbrak door een hamstringblessure. De rechteraanvaller traint weer volop mee met de groep en lijkt de Klassieker te halen. Zijn terugkeer gaat waarschijnlijk ten koste van Thomas Buffel, al wilde Gullit daar vrijdag geen uitsluitsel over geven. ‘Want Buffel en Castelen kunnen prima in één team samen spelen’, aldus de oefenmeester, die niet in detail wilde treden over de mogelijke opstelling. Het enige twijfelgeval is Glenn Loovens, die vrijdag de training verliet met een rugblessure. ‘Waarschijnlijk wordt zaterdag duidelijk of hij het haalt’, aldus Gullit. Overigens heeft het duel voor twee Feyenoorders een speciaal karakter. Hossam Ghaly en Karim Saidi vieren het Suikerfeest na een maand vasten en hopen dat op te luisteren met een zege in de Arena. In Feyenoord TV lieten beiden onlangs weten een afspraak te hebben. Als één van de twee tegen Ajax scoort, zullen ze gaan bidden in een volle Arena.

DE TEGENSTANDER

Het gaat dit seizoen niet goed met Ajax. Vooral niet sinds de Amsterdammers het fenomeen Zlatan Ibrahimovic tot groot ongenoegen van hun supporters naar Juventus lieten gaan. De landskampioen presteert sindsdien op alle vlakken onder de maat, zag technisch directeur Louis van Gaal mede daarom vertrekken en weet dat de prestaties van zijn ontegenzeggelijk talentvolle spelers onder een vergrootglas liggen. Een zege op aartsrivaal Feyenoord zou trainer Ronald Koeman dan ook beter uitkomen dan ooit.

Na het Champions League-debacle bij Maccabi Tel Aviv - de Amsterdammers verloren in Israël met 2-1 - nam Ajax-trainer Ronald Koeman afgelopen weekend rigoureuze maatregelen: hij verving liefst zes basisspelers, waaronder de Oranjeklanten Johnny Heitinga, Wesley Sneijder, Maarten Stekelenburg en Nigel de Jong. Zij werden allen vervangen door meer ervaren spelers van buitenlandse origine. Prompt won Ajax eenvoudig bij Willem II. Goed beschouwd is er ook niet eens zo gek veel aan de hand bij Ajax. De ploeg verloor immers pas twee competitiewedstrijden, net zo veel als Feyenoord, en staat vierde. Maar met name de manier waarop Koemans elftal zich in thuiswedstrijden presenteert, is de Amsterdamse achterban een doorn in het oog. ‘Niet des Ajax’ heet het in de commentaren. Een in de media uitgespeelde crisis bleek het gevolg.

Om weer aan te haken bij de top moet Ajax zondag winnen van Feyenoord, dat voor het eerst sinds tijden als lichte favoriet afreist naar de Arena. Maar de vraag is wat een favorietenrol waard is in een wedstrijd die altijd al op zich heeft gestaan. Het door alle kritiek en heisa gewonde Ajax is nu misschien nog wel gevaarlijker dan anders en Feyenoord voor de Amsterdammers een tegenstander waartegen begrippen als vorm en ritme niet ter zake doen. Wat dat betreft is het misschien wel een voordeel voor de Rotterdammers als Koeman zondag niet teruggrijpt naar het door hem in Tilburg gepasseerde en dus getergde zestal. De oud-Feyenoorder zei deze dagen dat hij niet te veel in de ‘Tilburg-variant’ wil gaan rommelen, maar liet eerder al optekenen elke wedstrijd opnieuw de sterkste elf te zullen samenstellen: 'We zullen iedere keer bekijken wat het beste voor het elftal is, want ik ben geen trainer die op voorhand kiest voor elf spelers.' En dus blijft het tot zondagochtend een verrassing wie namens Ajax het veld van de Arena zullen betreden.

Ajax – Feyenoord
Zondag 14 november om 12:30 uur in de Arena
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Babos; Gyan, Saidi, Paauwe, Mtiliga; Castelen, Ono, Ghaly, Goor; Kuyt en Kalou.
Ajax: Vonk; Trabelsi, Escudé, Grygera, De Jong; Galasek (Sneijder), Van der Vaart, Maxwell; Rosales, Anastasiou en Boukhari (Mitea).

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

30/11/2003 Ajax – Feyenoord 2-0
9/2/2003 Ajax – Feyenoord 1-1
3/3/2002 Ajax – Feyenoord 1-1
13/5/2001 Ajax - Feyenoord 3-4
10/9/2000 Ajax - Feyenoord 2-2

11/4/2004 Feyenoord - Ajax 1-1
16/4/2003 Feyenoord - Ajax 1-0 (Amstel Cup)
6/10/2002 Feyenoord - Ajax 1-2
26/8/2001 Feyenoord - Ajax 1-2
10/12/2000 Feyenoord - Ajax 3-1

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×