HISTORISCH DUEL: AJAX – FEYENOORD

Ajax kwam op 17 mei 1987 nog net niet met toeters en feestneuzen het veld op. Feest was het in het Olympisch Stadion, en niet zonder reden. De ploeg van Johan Cruijff had vier dagen eerder de Europa Cup II gewonnen. Feyenoord gunde Ajax het feestje en had zelfs voor een bloemetje gezorgd. Respect was er voor de aftrap, maar na het eerste fluitsignaal was er van ontzag geen sprake. Feyenoord won overtuigend met 1-3 en was daarmee eregast op de Amsterdamse receptie.

Vier dagen voor De Klassieker wonnen de Amsterdammers de Europa Cup voor Bekerwinnaars door in Athene met 1-0 over Lokomotive Leipzig te zegevieren. Na veertien jaar pakte Ajax weer eens een Europese hoofdprijs. Dat er een feeststemming heerste onder de 40.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion was enerzijds te begrijpen, maar anderzijds hadden supporters en spelers het feest beter voor na de wedstrijd kunnen laten wachten. Want na de nederlaag tegen Feyenoord moest Ajax de landstitel definitief aan PSV laten. Voor Feyenoord was de tweede achtereenvolgende zege een opsteker na een weinig spectaculair seizoen. Met de derde plaats konden de Rotterdammers uiteindelijk met een tevreden gevoel het seizoen afsluiten.

Daar was de Rotterdammers vooraf ook alles aangelegen, want de positieve agressie en strijdlust spatte van de ploeg van Rinus Israel af. Marco van Basten werd uitgeschakeld door een fantastisch spelende Sjaak Troost. Ben Wijnstekers en Kenneth Monkou hadden totaal geen moeite met de vleugelspitsen van Ajax. En dan was er nog die keeper, Ricardo de Jongh, die de geblesseerde Joop Hiele moest vervangen. 18 jaren jong was hij nog maar, maar hij was vooral in de beginfase niet te passeren met fantastische reddingen.

Feyenoord werd in de loop van de wedstrijd zo oppermachtig dat media na afloop spraken over een afstraffing. De Rotterdammers kwamen al na zeven minuten op voorsprong door een treffer van René Hofman op aangeven van Simon Tahamata. In de tweede helft, toen Cruijff de zeventienjarige Bergkamp als joker had ingezet en Verlaat als verrassing mee naar voren stuurde, besliste Feyenoord het duel. Wijnstekers speelde Hofman aan, die fraai voorzette. De toeschietende Hoekstra miste de bal, maar achter hem stond Aron Winter, die de bal verkeerd raakte en achter zijn doelman tikte: 0-2. Van Basten zou nog een strafschop benutten (overtreding Keje Molenaar), maar Mario Been zou amper twee minuten later de Amsterdammers alle illusies op meer ontnemen. De huidige trainer van Jong Feyenoord knalde een vrije trap via de binnenkant van de paal achter Stanley Menzo binnen: 1-3. Feyenoord was daarmee eregast op de Amsterdamse receptie.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×