RKC VERSLAAT JONG FEYENOORD PAS NA STRAFSCHOPPEN

Slechts twee minuten scheidden Jong Feyenoord woensdagavond van een nieuwe stunt in het bekertoernooi. Toen deed Rick Hoogendorp de openingstreffer die Ebi Smolarek al na 22 seconden had gescoord met een droge schuiver te niet. Na zenuwslopende verlenging en strafschoppen was de uitschakeling van het dappere team van Mario Been toch nog een feit.   

Jong Feyenoord begon het duel met eredivisionist RKC Waalwijk allerminst als favoriet. Weliswaar begonnen de Brabanders die om uiteenlopende redenen zonder Alfred Schreuder, Rogier Molhoek, Eddy Putter en Marc van Hintum aantraden verzwakt aan de bekerwedstrijd, het gezelschap van Mario Been kon in verband met de aanstaande topper tegen Ajax nauwelijks op versterking vanuit de A-selectie rekenen. Alleen Patrick Lodewijks, Magrão en Ebi Smolarek werden door Gullit afgevaardigd. Ook Ramon van Haaren stond op de nominatie, maar de Waalwijker moest met een lichte kuitblessure afhaken. Bovendien ontbrak Glenn Loovens vanwege een schorsing.

Ondanks het verwachte krachtsverschil begon Jong Feyenoord overdonderend aan de wedstrijd. Al na 23 seconden lag de bal achter Khalid Sinouh, die door een deel van het opgekomen publiek overigens weinig sympathiek werd bejegend. Ebi Smolarek werd vlak na de aftrap diep gestuurd door Joep van den Ouweland en toonde zich ditmaal scherper dan de laatste wedstrijden soms het geval was. Smolarek was zichtbaar opgelucht na zijn treffer en vierde hem met een saluut naar het ereterras, zoals zijn vader dat ooit deed toen hij in dienst van FC Utrecht scoorde tegen Feyenoord.

Het doelpunt van Jong Feyenoord bleek in de eerste helft bepaald geen gelukje. De formatie van Been ging vanaf het eerste fluitsignaal vol voor de winst. Achterin liet het jonge verdedigingsduo Bandjar-Artz zich allerminst intimideren door de ervaring en uitstraling van Rick Hoogendorp, terwijl de gelegenheidsbacks Jardim en Van Peppen fel op de bal verdedigden en waar mogelijk opkwamen. Op het middenveld wonnen Blonk en Van den Ouweland ondanks hun gebrek aan fysieke kracht de meeste duels en waren ze bovendien steeds aanspeelbaar. En het viertal voorin - bestaande uit Magrão, Smolarek, Curth en A-junior (!) Tim Vincken – bracht de doorgaans tamelijk solide defensie van RKC geregeld aan het wankelen.

Het voetballende overwicht van Jong Feyenoord resulteerde met name in de eerste helft in een flink aantal kansen. En het enige dat het jonge team verweten kon worden was het gebrek aan zuiverheid en efficiëntie bij het benutten daarvan. Zo kopte Artz in kansrijke positie niet goed in, schoot Jeppe Curth uit de draai naast en vonden Magrão en Smolarek de vuisten van Sinouh op hun weg. Naar gelang een tweede treffer uitbleef drong de vraag zich echter wel op hoe lang het onervaren team ook verdedigend de zaken op orde zou kunnen houden.

In de tweede helft werd RKC sterker. Erwin Koeman had al voor rust verdediger Promes voor aanvaller Martens opgeofferd en dat leverde de Waalwijkers meer mogelijkheden op. Maar waar de Feyenoord-verdedigers achteruit moesten lopen trad routinier Patrick Lodewijks handelend op. En toen zelfs Lodewijks was verslagen, redde de alerte Jardim op de lijn. Het tempo van de wedstrijd ging almaar omhoog en via de counter kreeg ook Feyenoord kansen. Zo had Vincken de wedstrijd na een uur voetbal in het slot kunnen gooien toen hij door Magrão alleen op Sinouh afgestuurd werd. Maar meer dan een hoekschop leverde de inzet van de speersnelle jeugdinternational niet op. Jeppe Curth overkwam in een identieke situatie hetzelfde, zodat de spanning en de zenuwen op Woudestein met de minuut toenamen.

In een ultieme poging het tij te keren, bracht RKC-trainer Erwin Koeman nog een spits: de bij Feyenoord opgeleide Jason Oost werd de vijfde aanvaller bij de Brabanders. Mario Been zag zich ondertussen genoodzaakt een tweede A-junior op te stellen, toen hij de moegestreden Wouter Artz moest vervangen door Lorenzo Davids. De momenten voor beide doelen werden steeds hachelijker, de toejuichingen van het Legioen steeds hartstochtelijker en de frustratie op de gezichten van de RKC-ers die paal en lat op hun weg vonden steeds zichtbaarder. En terwijl Feyenoord met de moed der wanhoop overeind leek te blijven, viel de gelijkmaker twee minuten voor tijd toch nog. Rick Hoogendorp ving een diepe bal op in het strafschopgebied en dompelde Woudestein in rouw: een verlenging werd noodzakelijk.

In die verlenging had het vermoeide Jong Feyenoord nog maar weinig in te brengen. De aanvallers werden slechts sporadisch bereikt en de bal kon niet meer in de ploeg gehouden worden, terwijl RKC steeds soepeler ging combineren. Een tweede doelpunt van de eredivisionist leek dan ook onafwendbaar. Wonder boven wonder overleefde Jong Feyenoord de eerste vijftien minuten extra speeltijd. De aanwezigheid van de voortdurend coachende Lodewijks was daarbij cruciaal. Het leek zeven minuten later uitstel van executie toen Rick Hoogendorp doorbrak en de 1-2 binnenschoot. Maar het geluk keerde op dat moment voor Jong Feyenoord: scheidsrechter Van Sichem keurde het doelpunt op advies van zijn assistent Van der Zanden af omdat Hoogendorp zijn indrukwekkende fysiek wat al te nadrukkelijk in de strijd had geworpen in het duel met de lichte Davids. Zo sleepten beide ploegen zich verder naar het einde van de slijtageslag. De beloning voor de inzet van de spelers van Jong Feyenoord kwam er in de vorm van een strafschoppenreeks.

Aanvoerder Richard Blonk opende de reeks en schoot die ondanks de afleidingsmanoeuvres van Sinouh prachtig in de kruising. Van Diemen deed hetzelfde namens RKC, waarna het de beurt was aan Felino Jardim. De Rotterdammer zag zijn inzet naast gaan. Fuchs en Lammers scoorden vervolgens, waarna Patrick Lodewijks de inzet van Hoogendorp schitterend redde. Magrão kon de partijen vervolgens op gelijke hoogte brengen, maar schoot te zacht in. Van den Ouweland maakte geen fout, maar dat deed Krohn-Dehli ook niet zodat het bekeravontuur van Jong Feyenoord na 120 minuten strijd toch nog ten einde kwam. De hoorbare waardering van het publiek moet de spelers en trainer Been echter goed hebben gedaan.

 


AMSTEL CUP DERDE RONDE
JONG FEYENOORD-RKC WAALWIJK 1-1  (1-0), RKC wint na strafschoppen

Scoreverloop:
1-0 Smolarek (1.)
1-1 Hoogendorp (88.)

Strafschoppen:
1-0 Blonk
1-1 Van Diemen
Jardim mist
1-2 Fuchs
2-2 Lammers
Hoogendorp gestopt
Magrão gestopt
2-3 Oost
3-3 Van den Ouweland
3-4 Krohn-Dehli

Geel: Jardim, Vincken, Magrão (Jong Feyenoord), Van Diemen, Takak (RKC)


OPSTELLINGEN
JONG FEYENOORD
Lodewijks; Jardim, Bandjar (Addai, 89.), Artz (Davids, 68.), Van Peppen; Vincken, Van den Ouweland, Blonk, Magrão; Curth (Lammers, 93.) en Smolarek


RKC WAALWIJK
Sinouh; Greene, Texeira (Oost, 66.), Rustenberg, Promes (Martens, 37.); Van Diemen, Fuchs, Takak (Van der Velden, 85.); Janssen, Hoogendorp, Krohn-Dehli

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×