FEYENOORD SPEELT GELIJK IN BOEDAPEST: 1-1

<P>Feyenoord heeft zijn tweede wedstrijd in groep A gelijkgespeeld. In Boedapest eindigde de wedstrijd tegen Ferencvaros in 1-1. Feyenoord kwam in de eerste helft van de boeiende wedstrijd op achterstand door een vrije trap van Tozser, maar Kalou maakte dat in de tweede helft goed. Feyenoord blijft koploper in groep A, omdat het een beter doelgemiddelde heeft dan Schalke 04.</P>

Ruud Gullit had een dag voor de wedstrijd de pijlers onder zijn strijdplan al onthuld. Zijn ploeg moest de eerste twintig minuten van de wedstrijd goed zien door te komen en zich vooral niet wéér laten verrassen door een standaardsituatie.

Dat eerste lukte prima in Hongarije, waar Feyenoord niet alleen de eerste twintig minuten overeind bleef maar zelfs vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij was.

Feyenoord speelde in die beginperiode compact en geconcentreerd. Het gaf, mede dankzij de aanwezigheid van Bosschaart kort voor de defensie, nauwelijks kansen weg en was met name rond de twaalfde minuut zelf een aantal keren gevaarlijk.

Zowel via de flanken als door het centrum wisten de Rotterdammers toen een paar goed lopende aanvallen op te zetten. Er zat direct veel variatie in het offensieve spel van Feyenoord, waarbij eigenlijk de enige constante was dat de pogingen telkens in de laatste fase strandden. Het overkwam zowel Kuyt, Castelen als Kalou.

Het tweede devies van Gullit – goed opletten bij de standaardsituaties – was klaarblijkelijk minder duidelijk overgekomen, want halverwege de eerste helft overkwam Feyenoord wat het al zo lang overkomt. Het werd verrast, ditmaal door een vrije trap van een dikke 25 meter afstand.

Het gebeurde in de 26ste minuut en werd ingeleid door balverlies van Dirk Kuyt op het middenveld. Hij dwong Patrick Paauwe er zo toe om hardhandig in te grijpen bij een dreigende doorbraak van Aleksandar Bajevski. Het gevolg was een gele kaart voor Feyenoords aanvoerder en een vrije trap voor de Hongaren.

De spelers van Feyenoord zullen door de technische staf ongetwijfeld zijn gewaarschuwd voor de schotkracht van Daniel Tozser. Desondanks kreeg de aanvaller de gelegenheid om een kanonskogel te lanceren waar niemand antwoord op had. De verdediging van Feyenoord niet en Gabor Babos al helemaal niet. Zo kwam Feyenoord kort na de kritiek geachte fase van twintig minuten alsnog op achterstand.

In het Puskas stadion, waar de sfeer bij lange na niet zo intimiderend was als vooraf werd gevreesd, had Feyenoord even tijd nodig te herstellen van die tegenvaller. Langzaam maar zeker slaagde de ploeg er in zijn ritme te hervinden, maar toen het eenmaal zo ver was floot arbiter Ceferin al bijna voor rust.

In deel twee kreeg Feyenoord zijn tweede tegenvaller te verwerken. Romeo Castelen moest na tien minuten het speelveld geblesseerd verlaten. Zijn vervanger was Thomas Buffel. Ferencvaros was toen al twee keer gevaarlijk geweest. Eerst schoot Lipscei naast, daarna reageerde Bajevski niet attent genoeg toen hij plotseling oog in oog met Babos kwam te staan.

Feyenoord, dat in de Tunesiër Saidi andermaal zijn beste man had, kon daar in eerste instantie in aanvallend opzicht weinig tegenover stellen. Toch ging de ploeg gaandeweg de tweede helft steeds beter spelen. Het slaagde er steeds vaker in de Hongaarse counters vroegtijdig te neutraliseren en kwam ook steeds meer in de gelegenheid om de tegenstander onder druk te zetten

Dat resulteerde na een dik uur spelen in de gelijkmaker. Feyenoord wist door het centrum op te bouwen, bracht de bal bij Kuyt, die direct Kalou wist de vinden. De Ivoriaan was vervolgens zeer koelbloedig in de afwerking: 1-1.

Diezelfde Kalou kreeg daarna nog een kans, toen Feyenoord een snelle uitbraak over links wist te plaatsen. Zijn schot ging toen naast. Zo bleef Ferencvaros-Feyenoord ook in de tweede helft een boeiend gevecht, waarin de Rotterdammers het betere van het spel hadden.

Gescoord werd er echter niet meer door de Rotterdammers, hoewel Goor een kwartier voor tijd nog wel dichtbij was met een vrije trap. Doelman Vukmir moest toen gestrekt naar de bovenhoek om de bal weg te stompen.

Daarna kreeg Feyenoord nog hectische momenten te verwerken in de slotfase. Saidi, die vrijwel foutloos speelde in Boedapest, onderstreepte tien minuten voor tijd zijn klasse met een sliding uit het boekje maar werd vervolgens overmoedig. Hij slalomde door eigen verdediging, maar ging uiteindelijk in de fout. Die fout kon alleen worden hersteld ten koste van een vrije trap. Babos stond toen op de goede plek om Feyenoord te redden, waarna de Rotterdammers nog tweemaal geluk hadden bij Hongaarse doelpogingen.

Zo bleef het in Hongarije na negentig boeiende minuten gelijk. Feyenoord staat nu in punten gelijk met Schalke 04, dat in Schotland met 0-1 van Hearts won, maar blijft koploper omdat het een beter doelsaldo heeft.

Ferencvaros-Feyenoord 1-1 (1-0)
Scheidsrechter: Ceferin (Slo)

Scoreverloop:
26’ 1-0 Tozser
61’ 1-1 Kalou

Gele kaart Sorin, Adem, Paauwe, Vukmir

Opstellingen:
Ferencvaros: Szucs; Balog; Dragan, Gyepes, Sorin, Huszti, Adem, Lipcsei; Tozser (20 Penska), Bajevski, Sowunmi (32’ Vagner).
Feyenoord: Babos; Song, Saidi (85’ Loovens), Paauwe, Mtiliga; Castelen (54’ Buffel), Bosschaart, Ono, Goor; Kuyt, Kalou.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×