AFTRAP IN BOEDAPEST OM 20:45 UUR

Feyenoord trapt morgen niet zoals gepland om 21:00 uur af tegen Ferencvaros, maar een kwartier eerder. Dit gebeurt op verzoek van de Hongaarse zendgemachtigde, die – net als RTL5 in Nederland - de UEFA Cup wedstrijd in het Puskas stadion morgen live op de buis zal brengen. Klik op 'meer' voor een verslag over de aankomst van de selectie in Hongarije.

Feyenoord landde om half een op de luchthaven van Budapest, nadat het een kleine drie uur eerder per chartervliegtuig Rotterdam Airport had verlaten. Trainer Ruud Gullit ging daar met een compleet fitte selectie aan boord.

Twee onderwerpen domineerden de gesprekken in het vliegtuig: De moord op Theo van Gogh en de te verwachten heksenketel in het Puskas stadion. Dat laatste was iets waar Gullit zijn selectie al eerder over onderhield. ‘De trainer heeft de groep voorgehouden dat we ons niet moeten laten verrassen door het gedrag van de Hongaarse fans. We weten nu waartoe ze in staat zijn en moeten daar op een goede manier mee om zien te gaan’, zei doelman Patrick Lodewijks in het luchtruim tussen Rotterdam en Boedapest.

Lodewijks weet uit ervaring hoe hectisch het er aan toe kan gaan in Hongarije. Hij speelde in zijn tijd bij FC Groningen tegen Vác en schrok van wat hij daar meemaakte. ‘Het racisme op de tribunes was ongelooflijk. Er werd zelfs een levensgrote vlag met een hakenkruis getoond. Het was heel pijnlijk om mee te maken, ook omdat we bij Groningen in die tijd een aantal donkere jongens in de ploeg hadden.’

Lodewijks hoopt dat het morgen zal meevallen. ‘En als het niet meevalt, hoop ik dat de ploeg op een sportieve manier wraak neemt op dergelijke misstanden. Meer kun je niet doen. Ja, je zou in theorie een daad kunnen stellen door van het veld te lopen, maar de praktijk is dan meestal dat je zelf een grotere straf krijgt dan de mensen die schuldig zijn. Dat schiet dus niet op.’

Bij aankomst op de luchthaven in Budapest werd Feyenoord verwelkomd door een kleine afvaardiging van het legioen, die vrijwel gelijktijdig was geland.
Eenmaal door de douane ging de aandacht van de aanwezige Hongaarse pers vooral uit naar trainer Ruud Gullit en hun landgenoot Gábor Babos.

Ook de geboren Hongaar verwacht een heet avondje in het Puskas stadion. Voor zijn komst naar Nederland speelde Babos met zijn oude werkgever MTK Boedapest regelmatig tegen Ferencvaros. ‘Dat zijn aartsrivalen. Je kunt het een beetje vergelijken met Ajax en Feyenoord. Ik heb voor MTK gespeeld dus echt populair zal ik morgen niet zijn. Voor mij voelt het nu als een heel bijzondere wedstrijd, maar eenmaal op het veld maakt het me niet uit wie de tegenstander is. Dan wil ik winnen.’

 

 

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×