ZONDAG 24 OKTOBER, 14:30 UUR: FEYENOORD – RKC WAALWIJK

De wedstrijd tegen Hearts heeft Ruud Gullit geleerd dat zijn team ook vechtvoetbal kan spelen. De oefenmeester hamert er al langer op dat een ploeg als Feyenoord niet alles voetballend kan oplossen. Tegen de Schotten was dat besef doorgedrongen bij zijn manschappen. ‘Soms moet je uit een ander vaatje tappen als het voetballend niet lukt, tegen Hearts heb ik gezien dat wij dat kunnen’, aldus Gullit, die met Feyenoord zondag de zesde opeenvolgende zege kan boeken.

Elke ploeg speelt wel eens minder, gaf Gullit vrijdag aan. Feyenoord heeft mindere fases gekend, zoals tegen FC Utrecht dat de Rotterdammers op strijdlust aftroefde. Die strijdlust ontbrak ook wel eens in wedstrijden die gewonnen werden. Gullit hamerde er de laatste tijd op en zag dat de Rotterdammers zich donderdag konden meten met de grootste kwaliteit van de Schotten: vechtlust. En dat was iets waar Gullit misschien nog wel meer tevreden over was dan de uiteindelijke zege. ‘Je kunt gewoon niet alles voetballend oplossen, soms moet je ook uit een ander vaatje kunnen tappen. Dat hebben we nu geleerd en moeten we meenemen naar de volgende wedstrijd. Zo komen we stapje voor stapje verder.’

Gullit sprak zondag hardop zijn ergernis uit over het falen in de afwerking. ‘Niet normaal’, noemde hij de vele kansen die tegen Roda werden gemist. Ook tegen Hearts had dat beter gekund. Gullit: ‘De 3-0 eindstand was prima, maar we moeten de tegenstander meer pijn doen. We hadden voor rust de 2-0 moeten maken. Dat is zó belangrijk, daar demoraliseer je de tegenstander mee. Het is de nekslag. Nu hield Hearts nog een tijdje geloof, net als Roda zondag. Dat moet nog beter, al was het donderdag al veel minder dan zondag.’

Feyenoord kwam zonder kleerscheuren uit het duel met de Schotten. Gullit mist zondag alleen de langer geblesseerden Ramon van Haaren, Leonardo en Sebastián Pardo. Gullit heeft geen reden om zijn team te veranderen. Alleen de invulling van de rechtsbackpositie is nog een vraagteken. Chong-Gug Song werd donderdag naar de tribune verwezen en Gianni Zuiverloon mocht zijn debuut maken in het eerste. Het is niet aannemelijk dat Song zondag zal spelen, maar het is ook maar zeer de vraag of Zuiverloon weer in de basis start. Feyenoord, zijn ouders en hijzelf hebben voor het seizoen besloten dat hij eerst zijn HAVO afmaakt, alvorens hij definitief wordt overgeheveld naar het eerste. Zuiverloon is deze dagen druk bezig met leren, want er staat een zware tentamenweek op het programma. Gullit kan daarom ook nog terugvallen op Christian Gyan. Tijdens het perspraatje op vrijdag wilde Gullit niets over de invulling van de positie kwijt, maar wilde hij wel terugkomen op het passeren van Song. Gullit: ‘Song kan geen Engels en Nederlands en ik weet niet wat er in hem omgaat. De communicatie is heel moeilijk en ik weet niet of hij snapt wat ik zeg. Hij zegt almaar ja, maar vervolgens zie ik het hem niet doen in het veld. Dan denk ik dus dat hij het niet begrijpt. Daarbij opgeteld heeft hij wat minder gespeeld en heb ik daarom besloten hem buiten de selectie te laten. Ik hoop hem zo te prikkelen. Karim Saidi is hier nog maar net, maar die kan wel communiceren. Hij spreekt de voetbaltaal. Dan weet ik wat er in zijn hoofd zit en dat is voor een trainer heel fijn.’

DE TEGENSTANDER

Na de relatief eenvoudige zege op Hearts wacht Feyenoord zondag in de eigen Kuip een ontmoeting met een team dat op alle fronten sterker zal zijn dan de Schotten donderdagavond waren. Want RKC Waalwijk is ook dit jaar weer een goed voetballende subtopper die altijd in staat is voor een verrassing te zorgen. Zo won de formatie van trainer Erwin Koeman al met liefst 4-0 bij NAC.
 
RKC nam afgelopen zomer met weemoed afscheid van trainer Martin Jol. De Hagenaar presteerde zes jaar lang met weinig middelen uitstekend in Waalwijk, maar zocht een nieuwe uitdaging. De erfenis van Jol kwam terecht bij Erwin Koeman. Maar amper drie maanden later blijkt die prima opgewassen tegen zijn zware taak om de prestaties van zijn voorganger te evenaren. Ook Koeman toonde zich inmiddels een tacticus van formaat en, even belangrijk bij het financieel beperkte RKC, even creatief in het halen van elders overbodige spelers.

Feyenoord-huurling Alfred Schreuder is een voorbeeld van zo’n speler. De middenvelder, die bij Feyenoord niet meer op een basisplaats kon rekenen, toont nu wekelijks zijn waarde voor de formatie van Koeman. Zo heeft hij een belangrijke rol bij de begeleiding van een andere nieuweling, de beloftevolle PSV-huurling Jasar Takak. Samen met oudgediende Robert Fuchs vormen Takak en Schreuder een middenveld dat alles in zich heeft: ervaring, voetballend vermogen en fysieke kracht. 

Maar RKC is meer dan alleen het middenveld, want Koeman heeft ook spits Rick Hoogendorp weer aan het voetballen gekregen. De Hagenaar kampte mede door transferperikelen lang met een vormcrisis, maar heeft het net inmiddels al weer vier keer gevonden. Naast hem staat in de persoon van Eddy Putter doorgaans nog een trefzekere aanvaller. Putter scoorde in de nog jonge competitie al drie keer.

Omdat Koeman ook in zijn laatste linie met spelers als Serginho Greene, de onverwoestbare Marc van Hintum, Patrick van Diemen, Virgilio Texeira en de even kleurrijke als talentvolle doelman Khalid Sinouh over kwaliteit beschikt, kan RKC Waalwijk het dit seizoen elke ploeg moeilijk maken. Dat ondervond PSV eerder dit seizoen, al boekten de Eindhovenaren in eigen huis nog wel een nipte 1-0 overwinning. NAC ging echter wel keihard onderuit tegen RKC: in Breda werd het liefst 0-4. De statistieken bewijzen dat RKC ook in Rotterdam al eens wist te winnen.

Feyenoord – RKC Waalwijk
Zondag 24 oktober om 14:30 in De Kuip
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Babos; Zuiverloon (Gyan), Saidi, Paauwe, Basto; Castelen, Ono, Bosschaart, Goor; Kuyt en Kalou.
RKC: Sinouh; Van Hintum, Texeira, Greene, Van Diemen; Fuchs, Schreuder, Takak; Krohn-Dehli, Hoogendorp en Putter


STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

21/3/2004 Feyenoord - RKC 1-0
11/5/2003 Feyenoord - RKC 2-1
31/3/2002 Feyenoord - RKC 1-1
9/9/2000 Feyenoord - RKC 3-1
26/9/1999 Feyenoord - RKC 1-2

21/12/2003 RKC – Feyenoord 0-0
23/11/2002 RKC – Feyenoord 1-0
28/11/2001 RKC – Feyenoord 2-3
1/4/2001 RKC - Feyenoord 2-0
2/4/2000 RKC - Feyenoord 2-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×