ZATERDAG 25 SEPTEMBER, 18:30 UUR: RBC - FEYENOORD

Feyenoord en RBC starten morgenavond beiden verzwakt aan het duel in Roosendaal. De thuisploeg mist een karrenvracht aan spelers, terwijl de achilleshiel van Feyenoord zich op het middenveld bevindt. Daar laat de afwezigheid van Shinji Ono en Hossam Ghaly zich hard voelen. Met een aangepast elftal gaat Feyenoord zaterdag op jacht naar eerherstel na de zware nederlaag tegen FC Utrecht.

De blik is zaterdag gericht op het middenveld. Enkele weken geleden zat Gullit nog in een luxe-positie met de aanwezigheid van drie middenvelders, waarvan hij er maar twee kon opstellen. Met Pascal Bosschaart, Shinji Ono en Hossam Ghaly had de oefenmeester één middenvelder te veel, ervan uitgaande dat hij Castelen en Goor zou opstellen. Terwijl de puzzel onderwerp van gesprek was in Rotterdam, kwam de ‘oplossing’ vanuit Zeist. Hossam Ghaly werd voor drie duels geschorst voor een vermeende elleboogstoot in de wedstrijd tegen Willem II. Zo ruim als de oefenmeester toen in zijn mogelijkheden zat, zo beperkt is hij nu door de schorsing van Ghaly en de enkelblessure van Ono. Na het uitvallen van de Japanner in het duel met FC Utrecht kon Feyenoord geen vuist meer maken. ‘De onmacht was het meest frustrerend’, aldus Gullit.

Feyenoords oefenmeester posteerde rechtsback Chong-Gug Song op het middenveld, een positie die hij ook regelmatig bekleedt bij Zuid-Korea. Het is niet te verwachten dat de trainer Song opnieuw op het middenveld zet. Want met de Zuid-Koreaan valt er weinig creativiteit van het middenveld te verwachten, of zoals Gullit het zegt: ‘Hij is ook een controlerende speler, net zoals Bosschaart. We zijn nog druk bezig om het op te lossen voor morgen.’
Waarschijnlijk kiest Gullit ervoor om Thomas Buffel op die positie te zetten, al wilde hij vrijdag nog geen uitsluitsel geven. Een andere, minder waarschijnlijke, optie is om de Braziliaan Gerson Magrão te laten spelen. Bart Goor wordt het in elk geval niet, zei Gullit tijdens het perspraatje op vrijdagmiddag. ‘We hebben het in de voorbereiding al geprobeerd, maar hij kan het niet en wil het niet.’

Gullit blikte vrijdag ook nog even terug op de nederlaag tegen FC Utrecht. De frustratie zat in de onmacht, maar toch wilde hij de verliespartij niet dramatiseren. ‘Achteraf moet je ook wel zeggen dat die tweede goal na 88 minuten viel en dat we tot die tijd knokten voor de gelijkmaker. Na anderhalve dag was de teleurstelling weg. De spelers hebben ook de hand in eigen boezem gestoken. Maar ik ben verantwoordelijk.’ Tegen RBC moet het eerherstel volgen.

DE TEGENSTANDER

Onder trainer Robert Maaskant kende RBC Roosendaal vorig jaar een prima seizoen. De West-Brabantse club slaagde er voor het tweede opeenvolgende jaar in om ver verwijderd te blijven van de degradatiezone. Of dat onder de nieuwe trainer Jan van Dijk ook weer zal lukken, is zo vroeg in het seizoen nog maar de vraag. Daarvoor wordt de club door net wat te veel tegenslag getroffen. Maar omdat een gewond dier op zijn gevaarlijkst is, zullen de Roosendalers er zaterdag in het uitverkochte Vast&Goedstadion in ieder geval alles aan doen om het Feyenoord lastig te maken.

Het zit Jan van Dijk dit seizoen niet mee. De RBC-trainer heeft toch al geen al te ruime selectie tot zijn beschikking en ziet zich de laatste weken geconfronteerd met de ene na de andere tegenslag. Zo werd routinier Robert Molenaar geschorst voor het uitdelen van een elleboogstoot, terwijl een ruim dozijn aan spelers met blessures te maken kreeg. Het bekertoernooi, voor een club als RBC normaliter de enige mogelijkheid om echt te stunten, werd afgelopen woensdag door de achterdeur verlaten. In Nijmegen gingen de Roosendalers met 4-0 onderuit, terwijl Van Dijk Lammens met rood en Ikedia en Daelemans met blessures het veld voortijdig zag verlaten.

Toch is er hoop voor Van Dijk en de zijnen. In het thuisduel tegen Vitesse liet zijn ploeg zien wel degelijk tot zeer goed voetbal in staat te zijn. De Arnhemmers, die het Feyenoord een week eerder nog zo moeilijk hadden gemaakt, werden in 45 wervelende minuten ondersteboven gespeeld en verloren met liefst 4-1. Hoofdrolspeler op die gedenkwaardige avond was de Belgische spits Tim Smolders. Het van Club Brugge overgenomen talent was goed voor twee goals. Smolders is er zaterdag wel gewoon bij in tegenstelling tot Youssouf, Hellemons, Fleur, De Graaf, Van de Ven, Molenaar, Ikedia, Daelemans en Lammens. In totaal mist Jan van Dijk dus liefst negen spelers. RBC Roosendaal speelt zaterdag tegen Feyenoord daarom vermoedelijk in een fantasieopstelling.

RBC Roosendaal - Feyenoord
Zaterdag 25 september om 18:30 in het Vast&Goedstadion
Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Babos; Song, Saidi, Paauwe, Basto; Castelen, Ono, Bosschaart, Goor; Kuyt en Kalou.
RBC: Aerts; Oliseh, Viedma, Farouk, Hesp; Luijten, Hakansson, Hertog, Guijt; Smolders, Makhout.

STATISTIEKEN

MEEST RECENTE ONTMOETINGEN

UIT
9/5/2004 RBC Roosendaal - Feyenoord 1-4
28/9/2002 RBC Roosendaal - Feyenoord 4-2
27/5/2001 RBC Roosendaal - Feyenoord 0-1
5/1/1992 RBC Roosendaal – Feyenoord 1-2 (AC)

THUIS
5/10/2003 Feyenoord - RBC Roosendaal 2-0
27/4/2003 Feyenoord - RBC Roosendaal 1-0
2/11/2000 Feyenoord - RBC Roosendaal 5-1
29/11/1995 Feyenoord - RBC Roosendaal 3-0 (AC)      

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×