VOORBESCHOUWING: FEYENOORD – FC UTRECHT, ZONDAG 12:30 UUR

Feyenoord staat zondag tegen FC Utrecht voor een zware klus. De bezoekers zijn tot dusver de verrassing van het seizoen en benadrukten dat afgelopen donderdag met een grote zege in de UEFA Cup tegen de Zweedse kampioen. Feyenoord, dat speelde zonder vijf basiskrachten, won met 0-1 van Odd Grenland, al was de uitvoering volgens Gullit teleurstellend. ‘Er werd ons een spiegel voorgehouden’, aldus Feyenoords oefenmeester.

De spelers die vorige week zondag het verschil maakten tegen FC Twente, ontbraken tegen Odd Grenland. Dirk Kuyt, Salomon Kalou en Shinji Ono kregen rust tijdens het duel met de Noren. Ook de lichtgeblesseerden Romeo Castelen en Karim Saidi startten niet in de basiself, wat Feyenoord verzwakte in vergelijking tot afgelopen zondag en vooral in de eerste helft tot uiting kwam. Het wedstrijdbeeld vertelde Gullit veel. ‘Ik vond het heel logisch om een aantal spelers rust te geven. Romeo Castelen had de dagen voor de wedstrijd wat last van vocht in zijn knie en Dirk Kuyt speelde niet geweldig. Het was dus de ideale gelegenheid om enkele jongens een kans te gunnen. De uitvoering was teleurstellend. En dat is jammer, want voor de concurrentie had het goed geweest als er een uitstekende wedstrijd was gespeeld. Ze vallen niet af, dat zeker niet. Maar we zijn weer een ervaring rijker. Er werd ons een spiegel voorgehouden.’

De teleurstelling was er bij Gullit, maar toch waren er twee pluspunten. Ten eerste boekte Feyenoord een uitoverwinning in de UEFA Cup en verschafte zich daarmee een prima uitgangspositie voor de return in Rotterdam. Gullit concludeerde na afloop niet voor niks dat alleen het resultaat telt in Europa. Daarnaast bleven spelers als Kalou en Kuyt negentig minuten op de bank, terwijl Ono en Castelen een helft speelden. Gezien het drukke internationale en competitie programma van de afgelopen weken van Kuyt, Ono en Castelen kwam die rust op een goed moment. Zondag start de uitgeruste eerste keus van Gullit weer in de basis, wat hoop biedt voor een goed resultaat tegen de Utrechters.

Saidi speelt weer mee zondag. De verdediger ontbrak tegen Odd door een lichte liesblessure. Saidi trainde tijdens de zaterdagochtendtraining vol mee, net als Pascal Bosschaart die vrijdag met enkelklachten de vrijdagtraining miste. Bosschaart speelt mee tegen zijn oude club FC Utrecht. Ramon van Haaren en Sebastián Pardo spelen zeker niet tegen FC Utrecht. Gullit ziet tot zijn genoegen dat zijn selectie bijna compleet is. Afgezien van Pardo en Van Haaren, die nog wel even nodig hebben om terug te keren, trainden Gerson Magrão en Patrick Lodewijks vrijdag en zaterdag weer vol mee met de groep en is hun rentree in de selectie aanstaande.

DE TEGENSTANDER

FC Utrecht is zonder twijfel een van de meest opvallende ploegen van het nog jonge eredivisieseizoen. Het team van Foeke Booy veroverde op spectaculaire wijze de Johan Cruijffschaal, hield Ajax vervolgens in de competitie op een gelijkspel en liet in het UEFA Cuptoernooi weinig heel van de Zweedse kampioen Djurgårdens IF. Daartegenover staat het kille feit dat Utrecht in zijn laatste zes uitwedstrijden niet meer tot een overwinning kwam.

De kracht van FC Utrecht komt vooral tot uiting in het eigen Galgenwaard. In het onlangs schitterend verbouwde stadion weten de Domstedelingen zich gedragen door hun massale en vocaal zeer aanwezige achterban. Buiten de eigen provinciegrenzen komt Utrecht heel wat minder sterk voor de dag, getuige de matige resultaten. In de laatste zes uitwedstrijden behaalde het team amper twee punten, vier keer werd er zelfs verloren. De laatste uitoverwinning dateert alweer van 28 maart, toen nipt gewonnen werd bij het later gedegradeerde Volendam.

Desalniettemin blijft Utrecht voor Feyenoord een opponent die waakzaamheid vereist. Duels tegen topclubs maken altijd wat extra’s los bij het team van Foeke Booy en oud-Feyenoorder John van Loen, dat enerzijds leunt op de door aanwinst David di Tommaso en Alje Schut (ook ex-Feyenoord) geleide defensie maar anderzijds in Darl Douglas en neo-international Dave van den Bergh twee zeer gevaarlijke vleugelaanvallers heeft. De doelpunten komen doorgaans van de koele spits Hans van de Haar en de dynamische middenvelder Stefaan Tanghe.

Afgelopen donderdag liet FC Utrecht in het UEFA Cuptoernooi zien wat enthousiasme en aanvalslust vermogen. Djurgårdens IF werd met 4-0 achteloos terzijde geschoven. Klein smetje op de fraaie zege was het geblesseerd uitvallen van doelman Joost Terol. De doelman is niet inzetbaar tegen Feyenoord. In René Ponk beschikt Booy echter over een zeer ervaren vervanger.

Feyenoord – FC Utrecht
Zondag 19 september om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Allaerts (Bel)

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Babos; Song, Saidi, Paauwe, Basto; Castelen, Ono, Bosschaart, Goor; Kuyt en Kalou.
FC Utrecht: Ponk; Cornelisse, Schut, Di Tommaso, Shew-Atjon; De Jong, Tanghe, Broerse; Douglas, Van de Haar en Van den Bergh.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

THUIS

25/1/2004 Feyenoord-FC Utrecht 3-2
1/6/2003 Feyenoord-FC Utrecht 1-4 (Amstel Cupfinale, officieel uitduel)
1/12/2002 Feyenoord-FC Utrecht 2-1
28/10/2001 Feyenoord-FC Utrecht 4-0
20/5/2001 Feyenoord-FC Utrecht 2-2

UIT

18/4/2004 FC Utrecht-Feyenoord 0-3
4/5/2003 FC Utrecht-Feyenoord 1-2
27/1/2002 FC Utrecht-Feyenoord 2-2
29/10/2000 FC Utrecht-Feyenoord 1-1
19/12/1999 FC Utrecht-Feyenoord 3-4

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×