ZONDAG 12 SEPTEMBER, 14:30: FEYENOORD – FC TWENTE

Feyenoord wil tegen FC Twente laten zien dat het teleurstellende gelijkspel tegen Vitesse een incident was. Terugkijken heeft geen zin meer, vindt trainer Ruud Gullit. ‘Ik heb met de jongens voor wie dat belangrijk was, besproken wat er misging in Arnhem’. Daarmee is de kous af en is de blik gericht op zondag, de dag waarop het Legioen de Portugese aanwinst Bruno Basto begroet.

Basto is zondag voor het eerst inzetbaar voor Feyenoord. De 26-jarige linkerverdediger was vijf jaar lang basisspeler bij het Franse Girondins Bordeaux en traint al ruim een week mee met de Feyenoord-selectie. Gullit is zeer te spreken over de Portugees. ‘Basto maakte een goede indruk, hij traint goed en heeft ook een idee van hoe we spelen. Hij heeft vanwege zijn verhuizing alleen een weekje niks kunnen doen.’
Daarom is het niet voor de hand liggend dat Gullit de tot nog toe foutloos spelende Patrick Mtiliga passeert. De trainer deed er op vrijdagmiddag geen uitspraken over, maar gaf wel aan dat de kans bestaat dat hij Basto inzet, dan wel als wissel- of basisspeler. ‘Ik ben niet bang om hem in te zetten, die jongen heeft genoeg ervaring. Ik geloof dat hij 140 keer voor Bordeaux heeft gespeeld en daarnaast Europa Cup speelde. Hij heeft ervaring zat.’

Ervaring krijgt een voetballer niet altijd in de jaren. Soms kan een week al genoeg zijn om veel ervaring op te doen. In het geval van Dirk Kuyt en Romeo Castelen gaat die stelling zeker op. Beide Feyenoorders presteerden uitstekend voor Oranje en hadden, ondanks dat ze niet op hun vaste plaats speelden, een belangrijk aandeel in de zege van Nederland tegen Tsjechië. Gullit, aandachtig toeschouwer in de Arena, zag het tot zijn genoegen. ‘Onder de omstandigheden hebben de jongens goed gespeeld. Zowel Dirk als Romeo heeft er het maximale uitgehaald. Met de omstandigheden bedoel ik dat ze op een andere plek speelden dan ze gewend zijn. Nee, voor mij is linksbuiten bij Feyenoord geen optie voor Castelen, ik vind hem op rechts beter. Hij kan het ook op links, dat is zeker, dat had hij bij Den Haag al eens bewezen. Maar het is goed om te weten.’
Gullit: ‘Natuurlijk vind ik het leuk dat er Feyenoorders bij Oranje zaten, hoe meer, hoe beter. Ik denk dat er binnenkort nog wel meer spelers in aanmerking komen. Zo is Paauwe weer erg goed bezig, die haalt zijn oude niveau of misschien nog wel beter dan dat. Die gaat ook aan de deur kloppen, net als Bosschaart natuurlijk.’

Feyenoord treedt tegen FC Twente aan zonder de geblesseerden Gerson Magrão (herstelt van wond aan scheenbeen), Patrick Lodewijks (kuitblessure), Sebastián Pardo (hamstringkwetsuur) en Ramon van Haaren (keert terug van knieblessure). Gullit kan ook niet beschikken over Egyptenaar Hossam Ghaly, die voor drie duels werd geschorst voor de elleboogstoot die uitdeelde aan Danny Matthijsen. Het wegvallen van Ghaly bespaart Gullit een hoop kopzorgen. Het middenveld telde met Ono, Bosschaart, Goor, Ghaly en Castelen een naam teveel zodat de oefenmeester één van deze vijf spelers op de bank moest posteren. De schorsing van de Egyptenaar lost dit luxe-probleem op. Karim Saidi is zondag wel inzetbaar. De Tunesiër trainde zaterdag uit voorzorg apart door liesklachten, maar is fit genoeg om tegen Twente te starten.

DE TEGENSTANDER

FC Twente onderging afgelopen zomer een ware metamorfose. De Tukkers namen afscheid van een heel contingent ervaren spelers en ruilden trainer René Vandereycken, nooit onomstreden maar wel degelijk succesvol in Enschede, in voor diens assistent Rini Coolen. Daartegenover stonden de terugkeer van doelman Sander Boschker en een karrenvracht aan vers bloed.

De Enschedenaren slaagden er deze zomer in veel spelers met een nog niet ingeloste belofte naar het Arke Stadion te halen. Zoals bijvoorbeeld Jason Culina, Karim Touzani en Resit Schuurman. Met zijn opgefriste selectie toog Rini Coolen vervolgens vol enthousiasme aan de slag. In de eerste twee wedstrijden van de competitie bleek het nieuwe Twente nog wisselvallig, getuige het goede spel (maar verlies) tegen Ajax en het matige optreden en resultaat tegen RKC.

In de thuiswedstrijd tegen Heerenveen liet FC Twente echter zien wel degelijk te kunnen voetballen. De Friezen werden bijna achteloos met 4-1 terzijde geschoven en nieuwkomer Culina deed met twee goals van zich spreken. Van de transfermarkt kwam daarop nog meer goed nieuws voor trainer Coolen, want de Tukkers wisten zich te versterken met de Zweedse verdediger Daniel Majstorovic. Omdat inmiddels ook Peter Niemeyer, Elbekay Bouchiba en Dmitri Shoukov hersteld zijn van blessures, kan Coolen eindelijk aan zijn ideale elf gaan bouwen. Keeper Sander Boschker had deze week last van een knieblessure, maar lijkt op tijd hersteld voor een optreden in De Kuip. Alleen de Deen Kim Christensen redt het zeker niet. De vraag is nu of Rini Coolen vasthoudt aan de formatie die tegen Heerenveen succesvol was of dat hij kiest voor extra zekerheid en met nieuwkomer Majstorovic een extra slot op de deur aanbrengt.

Feyenoord – FC Twente 
Zondag 12 september om 14:30 in De Kuip
Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Babos; Song, Saidi, Paauwe, Mtiliga (Basto); Castelen, Ono, Bosschaart, Goor; Kuyt en Kalou.

FC Twente: Boschker (Paauwe); Schuurman, Touzani, Zomer, Heubach; Wellenberg (Majstorovic), Sibum, Cziommer, Fafiani; Culina en N’Kufo (Shoukov)

STATISTIEKEN
 
LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN
 

THUIS

1/2/04  Feyenoord-FC Twente 3-2
2/2/03  Feyenoord-FC Twente 4-2
24/2/02 Feyenoord-FC Twente 1-2
18/3/01 Feyenoord-FC Twente 5-1
14/5/00 Feyenoord-FC Twente 1-1

UIT
4/2/2004 FC Twente-Feyenoord 3-1 (AC)
13/12/2003 FC Twente-Feyenoord 4-2
14/9/2002 FC Twente-Feyenoord 1-5
19/12/2001 FC Twente-Feyenoord 3-2
27/8/2000 FC Twente-Feyenoord 1-2

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×