ZONDAG 22 AUGUSTUS, 12:30 UUR: WILLEM II – FEYENOORD

Feyenoord treft zondag met Willem II een tegenstander die veel kan vertellen over de kwaliteiten van de Rotterdammers. Na het prijsschieten tegen het zwakke De Graafschap hoeft Ruud Gullit van de Tilburgse ploeg geen cadeaus te verwachten. Andersom geldt dat evenmin, want geen speler binnen de Feyenoord-selectie kan zich presentjes permitteren. ‘Want als je niet presteert, kun je naast me komen zitten op de bank’, aldus de trainer.

Het ging er fel aan toe op de vrijdagtraining. Logisch, vindt Gullit. ‘Want iedereen snapt dat ze moeten presteren om te spelen’. In een kleine groep waarbij de spelers niet aan elkaar gewaagd zijn, is het duidelijk wie er spelen. Maar bij dit Feyenoord geldt het tegenovergestelde, benadrukte de oefenmeester tijdens het wekelijkse perspraatje. Exponent van Gullits beleid is Thomas Buffel. De Belg werd in de rust van Feyenoord – De Graafschap gewisseld voor Salomon Kalou, omdat hij niet voldeed volgens de trainer. Afgelopen woensdag deed Buffel wel van zich spreken door twee keer te scoren voor België. ‘Dat is grote klasse en dat geeft aan dat Buffel op en top prof is. Zijn instelling waardeer ik.’

De concurrentiestrijd moet het beste in Gullits manschappen boven brengen. Dat geldt niet alleen voor Buffel, maar bijvoorbeeld ook voor Ebi Smolarek. De jonge Pool lijkt verdrongen uit de basis door Romeo Castelen, die woensdag zijn debuut maakte voor Oranje. Maar Smolarek hoeft niet te wanhopen, integendeel. Want bij vormverlies van Castelen zal Gullit het ook niet schromen om Smolarek weer in de basis te posteren. ‘Romeo heeft het uitstekend gedaan voor Oranje. Hij was één van de beteren. Het is een jongen die met beide benen op de grond staat en relaxed is. Ik hoop dat hij de goede lijn kan doortrekken. Maar Romeo is er nog niet en er komt een moment dat het even niet loopt zoals hij wil. Dat is logisch, elke jonge voetballer krijgt wel eens een dipje. Dat kan door allerlei oorzaken komen’, aldus Gullit.

Het is zondag vooral de vraag hoe Gullit zijn middenveld vormgeeft. De oefenmeester heeft weer de beschikking over Shinji Ono, die terugkeerde van de Olympische Spelen. Pascal Bosschaart, die Ono uitstekend verving tegen De Graafschap, lijkt op het eerste gezicht te worden verwezen naar de bank. Gullit heeft echter ook de mogelijkheid om Hossam Ghaly op de bank te zetten. De Egyptenaar, die in de voorbereiding het meeste aantal minuten speelde, zou na Buffel wel eens het tweede ‘slachtoffer’ van Gullits beleid kunnen worden. Ghaly toonde zich tegen De Graafschap slordig en leed regelmatig balverlies. Of Buffel als uitblinker van België zijn plek heeft terugverdiend, is zeer de vraag. Salomon Kalou bekroonde zijn invalbeurt afgelopen zondag met een treffer en fraaie acties.

Feyenoord treedt komende zondag in elk geval niet aan met Anthony Lurling, Sebastián Pardo en Christian Gyan. Lurling herstelt van een knieblessure en hoopt zich na de uitwedstrijd tegen Vitesse weer bij de groep te voegen. Pardo tobt nog steeds met een enkelblessure en traint binnen. Gyan is niet op tijd hersteld van een spierblessure aan het bovenbeen.

DE TEGENSTANDER

Willem II onderging afgelopen zomer een ware metamorfose. De Tilburgers zagen in Tarik Sektioui, Joris Mathijsen en Kew Jaliens drie bepalende spelers richting Dirk Scheringa’s AZ vertrekken en verloren bovendien steunpilaren Geert de Vlieger en Dmitri Shoukov. Anderzijds kwam Robert Maaskant, nog altijd de kroonprins van het trainersgilde, over van RBC. Maaskant hoopt nieuw elan te brengen en trok daarom onder andere Michel Kreek, Martijn Reuser, Kevin Bobson en de Rotterdammers Iwan Redan en Oscar Moens aan. De seizoensouverture bij NEC was desalniettemin teleurstellend met een 2-0 nederlaag.

Dat Willem II op de transfermarkt de nodige spelers verloor, was afgelopen zondag met name merkbaar in de achterste linie. Joris Mathijsen, de laatste jaren een vaste waarde, werd daar node gemist. De samenwerking tussen het nieuwe centrum Van der Haar (overgekomen van FC Zwolle) - Van Nieuwstadt en doelman Oscar Moens liet nog te wensen over. Toch mag Robert Maaskant gezien de samenstelling van zijn selectie, met daarin de grote talenten Anouar Hadouir en Frank van Mosselveld, hoop koesteren op een goed debuutjaar in Tilburg. Omdat de trainer in Nijmegen ondanks de nederlaag wel vechtlust had gezien bij zijn elftal, blijft hij ook onverminderd optimistisch: ‘Mijn spelers hebben tot het laatste moment geknokt voor een beter resultaat. Tegen Feyenoord moeten we ons revancheren.’ Ruud Gullit is vast gewaarschuwd.

Willem II – Feyenoord
Zondag 22 augustus om 12:30 uur in het Willem II stadion
Scheidsrechter: Van Egmond

Vermoedelijke opstellingen:

Feyenoord: Babos; Song, Saidi, Paauwe, Mtiliga; Castelen, Ono, Bosschaart (Ghaly), Goor; Kuyt en Kalou (Buffel).

Willem II: Moens; Wau, Van der Haar, Van Nieuwstadt, Van Mosselveld; Victoria, Hadouir (Matthijssen), Caluwé; Reuser, Redan en Bobson


STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
29/2/2004 Willem II - Feyenoord 0-3
25/5/2003 Willem II - Feyenoord 1-1
5/5/2002 Willem II - Feyenoord 0-0
11/3/2001 Willem II - Feyenoord 3-1
20/2/2000 Willem II - Feyenoord 2-1

THUIS
26/10/2003 Feyenoord - Willem II 2-1
26/10/2002 Feyenoord - Willem II 5-1
25/11/2001 Feyenoord - Willem II 3-1
26/11/2000 Feyenoord - Willem II 1-0
1/12/1999 Feyenoord - Willem II 1-0

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×