TIJD VAN GROTE EXPERIMENTEN IS VOORBIJ

Nog één dag en dan presenteert het nieuwe Feyenoord zich in eigen huis aan het Legioen. Tegen Fulham moeten dan de contouren zichtbaar zijn van het elftal waarmee Gullit aan de competitie wil beginnen, want de tijd van grote experimenten is inmiddels voorbij. De openingswedstrijd in de Kuip is de laatste grote repetitie, voordat een week later het echte werk begint tegen De Graafschap en Gullit heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij tegen de Engelsen het elftal aan het werk wil waarmee hij de competitie in wil.

De afwezigheid van Ono (Olympische Spelen) is daarbij de grootste zorg voor Gullit, want juist de as van het elftal moet het kloppende hart van het nieuwe Feyenoord gaan worden. ‘De as moet goed staan. Daaromheen kan ik altijd nog wat sleutelen, maar het geraamte van het elftal moet in orde zijn’, zei Gullit, die er in zijn eerste weken in Rotterdamse dienst ook altijd op heeft gehamerd dat zijn ploeg moet worden gebouwd op het fundament van een zekere defensie.

‘Maar’, nuanceert de trainer, ‘Ik heb daarbij ook proberen duidelijk te maken dat een goede verdediging begint bij de aanvallers. In het systeem dat mij voor ogen staat mag het verdedigen niet alleen worden overgelaten aan de verdedigers. We moeten ons aanleren als ploeg te verdedigen.'

Gullit zag zijn elftal tijdens de voorbereiding stap voor stap groeien. Het deed hem daarbij goed dat de spelers die op het eerste gezicht niet tot de basis zullen gaan behoren, toch lieten zien van waarde te kunnen zijn.

‘Toch’, zei de coach, ‘is de grootste winst dat we de afgelopen weken het gevoel hebben gekregen in principe voor niemand bang hoeven te zijn. En dat is een gevoel dat we ook in de competitie moeten zien te handhaven.'

Feyenoord mist zondag tegen Fulham in ieder geval Shinji Ono (Olympische Spelen), Chong-Gug Song (kuitspierblessure) en Ramon van Haaren. De inzetbaarheid van Anthony Lurling (knie) en Karim Saidi (enkel) is zéér twijfelachtig. Danko Lazovic trainde zaterdag alweer gewoon met de groep mee en is zodoende inzetbaar mits een reactie uitblijft.

VERMOEDELIJKE OPSTELLING FEYENOORD

Babos; Gyan, Loovens, Paauwe, Mtiliga; Smolarek, Ghaly, Bosschaart, Goor; Buffel en Kuyt
Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×