GULLIT TEVREDEN ONDANKS VERLIES

Feyenoord is er niet in geslaagd de finale van het toernooi om de Gateshead Cup te bereiken, maar desondanks toonde Ruud Gullit zich na afloop tevreden over de manier waarop zijn ploeg tegen Sporting Lissabon had gespeeld. ‘Je ziet dat het team steeds meer vertrouwen krijgt’, zei de coach, die met name te spreken was over het aantal kansen dat was gecreëerd en de wijze waarop de verdediging in de tweede helft stand had gehouden.

‘Afgezien van een aarzelend begin vond ik ons eigenlijk beter dan Sporting Lissabon. We hebben heel veel kansen weten te scheppen en hebben bijvoorbeeld in de tweede helft geen één kans weggegeven’.

Met name dat laatste had Gullit goed gedaan, want al sinds zijn eerste dag in Rotterdam hamert hij erop dat het nieuwe Feyenoord moet worden gebouwd op het fundament van een zekere defensie. ‘Ik heb daarbij ook proberen duidelijk te maken dat een goede verdediging begint bij de aanvallers. In het systeem dat mij voor ogen staat mag het verdedigen niet alleen worden overgelaten aan de verdedigers. We moeten ons aanleren als ploeg te verdedigen. Dat ging vandaag gaandeweg de wedstrijd best goed. De linies speelden kort op elkaar, waardoor we Sporting maar weinig ruimte om te voetballen lieten. Perfect is het nog niet, maar dat is in deze periode ook onmogelijk. We zijn nog aan het sleutelen’.

Over Saidi, de Tunesiër die zijn eerste echte test afwerkte, was Gullit tevreden. ‘Hij was nog niet helemaal fit en had lang niet gespeeld, maar toch kon je al zien wat voor jongen het is. Saidi is een speler die puur verdedigend denkt. Iemand met zo’n instelling kunnen we goed gebruiken’.

Feyenoord speelde tegen Sporting weer met buitenspelers, maar dat betekent niet dat het systeem met de ruit op het middenveld definitief overboord is. Gullit houdt nog alle opties open, al lijkt zijn voorkeur te liggen bij het systeem dat tegen Sporting werd gehanteerd. ‘De tactiek werkte vandaag goed. Je zag ook dat het elftal daar gaandeweg de wedstrijd vertrouwen uit putte’, zei Gullit, die altijd heeft gezegd dat hij zijn systeem baseert op het spelersmateriaal dat voor handen is.

Ook dat pleit niet voor de ruit-variant, gaf de coach zelf toe, want er is dan eigenlijk geen plek meer voor echte flankspelers. ‘En dat terwijl we toch voor zowel de rechter- als de linkerkant een paar goede buitenspelers in de selectie hebben. Het zou zonde zijn als we die niet zouden gebruiken’.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×