EK: TOMASSON ÉN LARSSON NAAR KWARTFINALE

Zweden-Denemarken betekende dinsdagavond een ontmoeting tussen twee oud-Feyenoorders: Henrik Larsson en Jon Dahl Tomasson. Beide spitsen scoorden in het in 2-2 geëindigde duel, maar Tomasson eiste de absolute hoofdrol op. De huidige spits van AC Milan maakte beide Deense goals en vooral de eerste was van een ongekende schoonheid. Dankzij het gelijkspel kwalificeerden beide ploegen zich voor de kwartfinale.

Jon Dahl Tomasson stond in zijn dagen bij Feyenoord ondanks zijn grote productie bekend als een spits die soms grote moeite had met op het oog eenvoudige kansen, terwijl de allermoeilijkste mogelijkheden er gemakkelijk ingingen. Maar de Deen is na twee seizoenen in de Serie A dodelijker dan ooit en schiet tegenwoordig uit álle hoeken raak. Het doelpunt waarmee hij tijdens het allesbeslissende groepsduel tegen Zweden de score na 27 minuen opende was van een ongekende schoonheid. De Deen volleerde de bal van een meter of dertig totaal onverwacht over keeper Isaksson heen in de kruising.

Tomassons treffer was een van de hoofdingrediënten van een boeiend gevecht dat geenszins de schijn van de salonremise had waar met name Italiaanse media vooraf voor gewaarschuwd hadden. Zowel Denemarken als Zweden ging voor de winst met als uiteindelijk oogmerk een zware confrontatie met Tsjechië in de kwartfinale te vermijden.

Ook Henrik Larsson, de andere oud-Feyenoorder tussen de lijnen, vond zijn naam na afloop terug op het scoreformulier. De Zweed trapte kort na rust een strafschop binnen en gaf daarmee het startsein voor lange fases van balbezit voor zijn ploeg die aan een gelijkspel voldoende had voor de groepswinst.

Een tweede goal van UEFA Man of the Match Jon Dahl Tomasson leek na een dik uur roet in de Zweedse plannen te gooien. De treffer was niet zo mooi als Tomassons eerste, maar wel belangrijk. Lang verkeerde Zweden in de gevarenzone, maar in blessuretijd maakte Mattias Jonson aan alle twijfel een einde door de gelijkmaker aan te tekenen. Daarmee eindigde Zweden alsnog als groepswinnaar, tot grote ergenis van Jon Dahl Tomasson: 'Ik ben blij met mijn goals, maar niet tevreden met het resultaat. We hadden de eerste plaats zo lang in onze handen en als je hem dan nog zo weggeeft, is dat hartstikke zonde. Bovendien had ik gehoopt dat Italië zich zou kwalificeren. Maar goed, ik hoop dat we in de kwartfinale beter zullen spelen.'

 EINDSTAND POULE C

1. Zweden 3-5 8-3
2. Denemarken 3-5 4-2

3. Italie 3-5 3-2
4. Bulgarije 3-0 1-9

KWARTFINALES EK

DONDERDAG: Portugal-Engeland

VRIJDAG: Griekenland-Frankrijk

ZATERDAG: Zweden-Duitsland/Letland/Nederland

ZONDAG: Denemarken-Tsjechië

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×