EK: EINDELIJK OUD-FEYENOORDERS IN ACTIE

Het EK in Portugal is al enige dagen oud, maar voor Feyenoord-supporters krijgt het toernooi pas vandaag een extra dimensie. Want in de openingswedstrijden van poule C - Denemarken-Italië en Zweden-Bulgarije - treden twee Scandinavische spelers aan die in het niet zo verre verleden actief waren in de Kuip: Jon Dahl Tomasson en Henrik Larsson.

Jon Dahl Tomasson is sinds zijn overgang naar AC Milan de onbetwiste ster van het Deense nationale elftal. De nog altijd pas 27-jarige aanvaller die in 2002 met Feyenoord de UEFA Cup veroverde, heeft zich in Lombardije opgewerkt van invaller tot basisspeler en dat terwijl de concurrentie bij de rossoneri met spelers als Inzaghi en Shevchenko ongekend hoog is. Zijn prestaties in de Serie A hebben hem het voornaamste speerpunt van de Deense nationale ploeg gemaakt. Met 28 goals in 60 interlands heeft Tomasson zijn status in het team altijd waargemaakt. Om 18.00 uur vanavond trapt de oud-Feyenoorder in Guimarães met Denemarken af tegen Italië, een elftal dat voor hem inmiddels geen geheimen meer zal kennen. Toch zal het voor de Denen een loodzware opgave worden Italië te verslaan, want de Azzurri verloren nog nooit een openingswedstrijd op een eindronde van een EK.

Een klein uur na afloop van Denemarken-Italië is het in Lissabon de beurt aan Henrik Larsson en Zweden. De 32-jarige Larsson was eigenlijk al gestopt als international, maar keerde onlangs op verzoek van zoontje Jordan op zijn schreden terug. Het EK moet echt het laatste kunstje worden voor de oud-Feyenoorder die na zeven fantastische jaren bij Celtic in Glasgow nog één keer het avontuur wil aangaan en dan liefst in een warm land. Waar de spits komend seizoen zal voetballen, is nog altijd onbekend. Een goede prestatie op het EK kan de man uit Helsingborg, die tot nog toe 25 goals in 74 interlands scoorde, ongetwijfeld een verbintenis opleveren bij zo’n beetje elke topclub aan de Middellandse Zee. Barcelona lijkt wat dat betreft de beste kansen te hebben.

Larssons terugkeer in de Zweedse ploeg ging wel ten koste van een andere oud-Feyenoorder: Johan Elmander. Die werd doorgeschoven naar het Zweedse elftal voor spelers onder de 21, dat onlangs in Duitsland vierde werd op het EK.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×