EK ONDER 21: ELMANDER SCOORT WEER, MAAR PORTUGAL NAAR ATHENE

Ondanks een snoeihard ingeschoten doelpunt van Johan Elmander heeft Portugal zich ten koste van Zweden geplaatst voor de Olympische Spelen van Athene. De Zuid-Europeanen wonnen in Oberhausen na verlenging met 3-2 en eindigden daarmee vóór Zweden als derde op het EK voor spelers onder de 21 jaar, een prestatie die hen in augustus een ticket naar Griekenland oplevert.

OBERHAUSEN - Vier goals in vier duels, topscorer van het toernooi en drie uitverkiezingen tot man of the match, er zijn tijden dat Johan Elmander minder succesvol is. Maar het EK voor spelers onder de 21 jaar bleek deze weken het ideale podium voor de scheidende Feyenoorder, die gebrand was het ongelijk van de Zweedse bondscoaches te bewijzen. Zij passeerden hem immers voor Portugal, ten faveure van de in de selectie teruggekeerde Henrik Larsson. Op zich natuurlijk geen onredelijk besluit, maar het voorzag de spits van voldoende munitie om op het 'kleine' EK te vlammen.

Het duel tegen Portugal, de troostfinale, bood op zich niet bepaald de ideale omstandigheden voor Elmander om uit te blinken. Niet alleen waren de omstandigheden in Oberhausen ronduit tropisch - de stadionthermometer gaf omstreeks zeven uur nog altijd 32 graden Celsius aan - maar de manier waarop de Portugezen verdedigden was geheel in de lijn van hun nationale traditie: spijkerhard en onbesuisd. Vrijwel de gehele eerste helft stond Elmander voorin dan ook op een eiland, terwijl het spel zich vooral afspeelde op het door Portugal gecontroleerde middenveld.

Eén minuut voor het rustsignaal toonde de nieuwe spits van het Deense Brondby echter geleerd te hebben dat elke kans op het hoogste niveau raak moet zijn. 'Er kwam een diepe pass die eindelijk precies over de verdediging en in de zestien viel', herinnerde Elmander zich direct na de wedstrijd. 'Hij kwam niet helemaal goed uit, maar ik besloot hem direct te nemen, met links. Het was een risico dat heel goed uitpakte. Onderkant lat, kan niet beter.'

Met het doelpunt brak de spits de wedstrijd letterlijk open. Portugal nam in de tweede helft meer risico en dientengevolge ontstond er ruimte voor snelle uitbraken van de Zweden. Uiteraard was Elmander daarbij betrokken. Toch was het Portugal dat als tweede zou scoren. Dat deden de Zuid-Europeanen door een handig versierde penalty, ook al zo'n Portugese traditie maar wel ééntje waarmee je bekers wint. Newcastle United-middenvelder Hugo Viana benutte het buitenkansje. 'Jammer dat we op zo'n manier een doelpunt tegen krijgen', merkte Elmander op. 'Je merkt wel dat die jongens daar slimmer in zijn, ze bespeelden de scheidsrechter de hele wedstrijd al. Ze vielen ook te pas en te onpas om, vroegen om kaarten en deelden tikken uit als de bal weg was. Je kunt daar wel in mee willen gaan en het zo winnen, maar dat zit nou eenmaal niet in onze aard. Ik weet niet of dat nou zo jammer is.'

Vijf minuten voor tijd leek het drama voor de faire Zweden compleet. Met een mooie individuele actie bracht Jorge Ribeiro Portugal op voorsprong. De Olympische Spelen verdwenen daarmee ver achter de horizon voor Elmander en de zijnen. Doch in blessuretijd was er toch gerechtigheid. Na een dood spelmoment bracht invaller Markus Rosenberg - zoals eerder gememoreerd ooit de uitblinker tijdens het inernationale jeugdtoernooi van Feyenoord - Zweden op de valreep naast de Portugezen, zodat verlenging uitkomst moest brengen.

In de extra speeltijd leken beide vermoeide elftallen lang op strafschoppen af te stevenen. Totdat de Portugese spelmaker Danny aanzette voor een individuele actie en vervolgens zijn landgenoot Carlitos bediende. Die aarzelde geen moment en schoot de 3-2 binnen. Tevens bezorgde hij zijn land een ticket voor Athene en Johan Elmander, die met een harde vrije trap nog wel dichtbij de gelijkmaker kwam, een flinke kater. Na afloop bleef de spits minutenlang treurend op het veld liggen. De reden: in augustus zal de Zweedse oud-Feyenoorder niet actief zijn Athene, maar 'gewoon' in Denemarken. Iets waar zijn nieuwe werkgever gezien de ontwikkeling die de spits momenteel doormaakt waarschijnlijk niet ongelukkig mee zal zijn.

'Dat is zo', kon hij later weer een beetje lachen. 'Maar nu ik niet naar het EK ga, had ik toch een beetje gehoopt op de Spelen. En we waren er ook erg dichtbij. Ik ben blij dat ik nu vakantie heb, want het zal wel even duren voordat ik hier overheen ben.'

EK ONDER 21, WEDSTRIJD OM DERDE EN VIERDE PLAATS.

Zweden- Portugal 2-2 (1-0), 2-3 n.v.

1-0 Elmander (44.)

1-1 Hugo Viana (77., penalty)

1-2 Jorge Ribeiro (85.)

2-2 Markus Rosenberg (90.)

2-3 Carlitos Gomes (114.)

Portugal kwalificeert zich voor Olympische Spelen.

 

Bron foto: www.uefa.com

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×