EK ONDER 21: DANKO LAZOVIC WIJST SERVIË DE WEG

Danko Lazovic scoorde donderdagavond in het Duitse Oberhausen de eerste goal van het Europees Kampioenschap voor spelers tot 21 jaar. De Feyenoorder bracht zijn land op voorsprong tijdens het treffen met aartsrivaal Kroatië. Toch kende die wedstrijd geen ‘happy end’ voor Lazovic: in de rust viel hij geblesseerd uit. Servië en Montenegro won wel, met 3-2.

OBERHAUSEN – Er was Danko Lazovic veel, heel veel zelfs, aan gelegen om actief te kunnen zijn tijdens de openingswedstrijd van het EK voor spelers onder de 21 jaar. De Feyenoorder liep in de laatste competitiewedstrijd van zijn club weliswaar een spierscheuring op, maar een gedwongen rust wilde Lazovic niet eens overwegen. Niet alleen omdat het EK onder de 21 een groter podium biedt dan menigeen wellicht veronderstelt – de wedstrijden worden in heel Europa live uitgezonden en de UEFA ruimde in het Niederrheinstadion van Oberhausen zelfs een compleet vak in voor scouts van alle topclubs – maar ook en vooral omdat de tegenstander van Jong Servië in de openingswedstrijd Jong Kroatië heette. ‘Al moet de spuit er in, ik speel vandaag’, kondigde Lazovic twee uur voor de aftrap aan. En de Serviër hield woord

De rivaliteit tussen beide landen stond vooraf al garant voor een geladen sfeer in het kleine, gemoedelijke stadion net over de Nederlandse grens. De westzijde werd bevolkt door Servische supporters, de oostzijde door hun Kroatische erfvijanden. En wellicht was het niet allemaal even mooi wat de supporters elkaar toezongen, het enthousiasme en de spanning droegen wel bij aan een echte cupsfeer. In dat licht bezien was het voor Danko Lazovic ook een extra grote eer dat hij zijn landgenoten voor mocht gaan bij het betreden van het veld. Coach Vladimir Petrovic had hem namelijk de aanvoerdersband toebedeeld. Lazovic maakte die uitverkiezing vanaf de eerste minuut waar. Hoewel zijn bovenbeenblessure hem overduidelijk nog hinderde, ging de Feyenoorder voorop in de strijd op de manier die ook de Kuip inmiddels van hem kent. Dino Drpic, zijn directe tegenstander, wist zich vrijwel geen raad met de spits, die hem op alle fronten de baas was. Hoogstens met een aantal harde overtredingen kon de Kroaat de aanvalslust van de Feyenoorder beteugelen.

Toch kwam Lazovic niet zo heel vaak in scoringspositie en bij de keren dat het wel gebeurde schoot de Feyenoorder óf te zwak in of juist weer snoeihard, maar stond een medespeler in de weg. Maar toen hij er moest staan, stond Lazovic er. In de zesendertigste minuut zette de felle linkerflankspeler Bojan Neziri voor en Lazovic kopte vanaf een meter of tien uiterst knap in. Zijn vreugde-uitbarsting nadien was al even fraai. Het zou evenwel een van de laatste wapenfeiten van de spits worden, want kort na zijn openingsgoal stortte hij met een pijnlijk gezicht ter aarde. De spier bovenin zijn linkerbeen had het definitief begeven, enkele aandoenlijke pogingen de wedstrijd te hervatten ten spijt. Bij het rustsignaal strompelde de Feyenoorder al nee-schuddend naar de zijlijn, de aanvoerdersband gaf hij over aan zijn vriend Andrija Delibasic. Zelf keerde hij niet meer terug op het veld.

Na de rust ontbrandde het gevecht pas echt, doordat Kroatië met alle macht op zoek ging naar de gelijkmaker. Via een counter en een schwalbe kwam Servië eerst nog tamelijk goedkoop aan een strafschop. Delibasic, tot voor kort ploeggenoot van eerst Danko Lazovic en later Tomasz Rzasa bij Partizan Belgrado maar inmiddels uitkomend voor Real Mallorca, zag zijn inzet gekeerd. Goran Lovre benutte de rebound alsnog. Even later deed Kroatië wat terug via invaller Eduardo da Silva. Vanaf de reservebank moest Danko Lazovic vervolgens toezien hoe zijn ploeggenoten zonder hem niet langer een vuist konden maken. Ruim een kwartier voor tijd bezweek de Servische verdediging zelfs, zodat Niko Kranjcar – zoon van voormalig Joegoslavisch international Zlatko - de 2-2 binnen kon schieten.

Maar hoewel Kroatië almaar gevaarlijker werd, viel er in extremis toch nog een feestje te vieren voor Lazovic en zijn landgenoten. Opnieuw lag er een counter aan ten grondslag. Een hoge voorzet vanaf links werd door de voor Lazovic ingevallen Ivanovic met een geweldige volley achter de Kroatische doelman Vranjic geramd, zodat de Feyenoorder mag blijven hopen op Europees succes en eventueel zelfs deelname aan de Olympische Spelen.

EK ONDER 21, DUITSLAND

JONG SERVIË EN MONTENEGRO – JONG KROATIË 3-2 (1-0)

1-0 LAZOVIC (36.)

2-0 Lovre (46.)

2-1 Da Silva (50.)

2-2 Kranjcar (72.)

3-2 Ivanovic (89.)

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×