EXCELSIOR ONDERUIT OP HET KASTEEL

‘We hebben dit seizoen toch twee keer van de kampioen gewonnen.’ De woorden van Sparta-trainer Mike Snoei bezorgen Henk van Stee even een lichte glimlach. En dat terwijl er voor hem en zijn ploeg Excelsior deze donderdag weinig te lachen viel. Op het Kasteel hadden de Kralingers een uiterst belangrijke stap richting titel kunnen zetten. Maar door de onverwachte nederlaag (3-2) is de kampioenschapstrijd plots weer volledig open. <BR>

Vol vertrouwen leefde Excelsior de afgelopen week toe naar de ontmoeting met de plaatsgenoot. Iedereen was zich er van bewust, winnen bij Sparta zou de titel en de promotie betekenen. Een mooi uitgangspunt, dat in de wedstrijd al snel uit zicht verdween. Voordat de ruim 8000 toeschouwers goed en wel op hun plaats zaten, lag de bal namelijk al in het net achter doelman Cor Varkevisser. De goalie kon niets uitrichten op een inzet van nota bene ploeggenoot René van Dieren. De onfortuinlijke middenvelder wilde een voorzet van Spartaan Mustapha ruimen, maar ‘ik kreeg de bal op mijn hak. Zo ging hij er dus meteen in’, aldus de pechvogel. 31 Seconden op de klok en een achterstand in de wedstrijd die Van Stee in de geschiedenisboeken had kunnen brengen.

De oefenmeester zag zijn team zich wonderwel goed herstellen van het tikje. Hoewel de thuisclub geregeld gevaarlijk bleef, had Excelsior in het verloop van de eerste helft de grootste kansen. Harrie Gommans had beide teams na twintig minuten voetbal zelfs weer naast elkaar kunnen, nee moeten brengen. Maar de perfecte voorzet van Salomon Kalou wist hij op twee meter van de doellijn tot ieders ontsteltenis toch nog naast te tikken. Lang treuren deed de Limburger echter niet, want op slag van rust was hij het die met een goede voorzet vanaf rechts de volledig vrijstaande Mounir El Hamdaoui wist te bereiken. Voor de topschutter van Excelsior was het een koud kunstje om binnen te schieten.

‘In de rust hadden de jongens vervolgens het idee dat er absoluut gewonnen ging worden’, beschrijft trainer Van Stee de stemming in de kleedkamer. ‘Maar dan zit ik weer twee minuten op de bank en uit een standaardsituatie komt Sparta weer voor (doelpunt Broers, red.).’ En dus kon Excelsior niet anders dan opnieuw keihard aan de bak gaan. Immers, aan een gelijkspel had de ploeg volgens de oefenmeester weinig. Maar ook met die gedachte in het achterhoofd, kon de ploeg in het verloop van het tweede bedrijf weinig mogelijkheden meer creëren. Het was zelfs Sparta dat de voorsprong kon vergroten, nadat Van den Bergh een zelf versierde vrije trap probleemloos in de kruising werkte. De 3-2 van Van Dieren, acht minuten voor tijd, was vooral interessant voor de statistieken, want de gelijkmaker zat er vervolgens nooit echt in.

En zo kan het dus verkeren. Excelsior ging er voor de wedstrijd tegen Sparta nog van uit de kampioensschaal met één hand beet te hebben, negentig minuten later was er het besef dat het nog heel lastig gaat worden. Weliswaar heeft Excelsior nog twee punten meer dan Den Bosch, maar de Kralingers moeten ook nog op bezoek bij Helmond Sport. Toch heeft Van Dieren alle vertrouwen in een goede afloop. ‘Van Fortuna moeten we volgende week gewoon winnen. Dan komt het vervolgens aan op de laatste wedstrijd, bij Helmond. Die ploeg zal zich wellicht sparen voor de nacompetitie, misschien hebben we daar geluk mee. Al is het natuurlijk wel prettig om op eigen kracht het kampioenschap binnen te slepen.’

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×