VERLEDEN HERLEEFT OP AJAX' TRAININGSCOMPLEX DE TOEKOMST

<FONT face=verdana size=1> <P>Twee seizoenen geleden werd Malek Malkowski na afloop van Jong Ajax tegen Jong Feyenoord al eens mishandeld door een aantal Amsterdamse supporters. Donderdagavond na het cruciale competitietreffen tussen de beide clubs (voor circa&nbsp;3500 toeschouwers met 3-1 door Ajax gewonnen) herhaalde die geschiedenis zich. Met ditmaal vooral Kike Acuña, Robin van Persie en trainer Mario Been in weinig benijdenswaardige hoofdrollen.</P></FONT>

Terwijl rond middernacht duidelijk werd dat Kike Acuña ter observatie de nacht in een Amsterdams ziekenhuis moest doorbrengen (de Chileense middenvelder had vooral last van hoofd, ribben en nek) verdween Robin van Persie (hij werd de gehele wedstrijd door de Ajax-aanhang gezocht en werd na afloop letterlijk en figuurlijk van het veld geschopt en geslagen) na terugkeer op Varkenoord als een dief in de nacht. Zwaar aangedaan wilde Feyenoords aanvaller eigenlijk niemand meer spreken. Mario Been wilde wel zijn verhaal kwijt.

Feyenoords trainer bekende doodsbang te zijn geweest, toen hij op weg naar de kleedkamer plotseling door een zich voetbalfan noemende Amsterdammer met een mes achterna werd gezeten. ‘Ik ga je doodsteken, zei hij,’ schudde Been nog steeds vol ongeloof het hoofd. ‘De angstigste dag van mijn leven. Ik bleef lang op het veld. Ik was zo onverstandig om direct na afloop op het veld een discussie te beginnen met arbiter Janssen naar aanleiding van een aantal van zijn beslissingen. In Amsterdam kan dat blijkbaar niet meer.’ Been doelde daarbij vooral op de onterecht aan Sigourney Bandjar gegeven rode kaart (na vermeend neerhalen van Jamal Akachar) en op de strafschop, die Feyenoord kort na rust wel degelijk werd onthouden nadat Ajacied José Valencia Feyenoorder Reinhard Breinburg in de zestien hard onderuit had geschopt.

Zelfs Maarten Stekelenburg kon z’n ogen niet geloven, toen Janssen het spel liet hervatten met een doelschop. ‘Ik mag het niet zeggen, maar zuiverder kan een strafschop niet zijn,’ aldus de Amsterdamse doelman na afloop. Valencia ontving voor zijn actie zelfs geen geel. ‘Janssen was verschrikkelijk geïmponeerd door de entourage,’ zei Been. ‘Misschien was hij wel bang. Daar plukten wij de wrange vruchten van.’

Het scorebord, gehavend door het enorme vuurwerk dat de Ajax-aanhang tijdens de warming-up van beide teams in brand stak, toonde op dat moment een stand van 2-1 in het voordeel van de thuisclub. Daniël de Ridder opende na een kwartier de score na een fout van Malkowski, Van Persie zorgde vijf minuten later vanaf de zijlijn naar binnen trekkend knap voor 1-1, waarna De Ridder Ajax in de dertigste minuut weer naar de leiding schoot. Danko Lazovic miste daarna in het resterende kwartier tot aan de rust twee enorme mogelijkheden om Feyenoord weer langszij te brengen.

Was in het veld en later ook in de bestuurskamer alles pais en vree tussen de twee clubs, buiten de lijnen werd de stemming grimmiger en grimmiger en namen naarmate de strijd vorderde de (toen nog) verbale onvriendelijkheden aan het adres van de Feyenoorders toe. Ajax’ derde doelpunt, twee minuten voor tijd gescoord door invaller Ryan Babel, veranderde daar niets aan. Waarna een op het oog goed voorbereide actie van een klein gedeelte van de Ajax-aanhang de ontmoeting na het laatste fluitsignaal van Janssen alsnog bijna letterlijk in vuur en vlam zette, toen Van Persie en Acuña van het veld werden geschopt en geslagen en daarna ook nog een aantal fakkels in de rug kreeg geduwd.

‘Tja en dan wil je zo snel mogelijk van het veld af,’ zei Been. ‘En dat kon dus niet, want het hek was dicht.’ Eenmaal bezig aan de laatste meters naar de veilige kleedkamer werd Been door een Amsterdammer getackeld, waardoor hij met zijn arm tegen een deurpost crashte. Lof had Been voor de voltallige selectiegroep van Ajax, waarbij hij zonder anderen te kort te doen, vooral Daniël de Ridder en de beide trainers Marco van Basten en John van ’t Schip noemde, die met ware doodsverachting de aanslagen op de Rotterdammers trachtten te verijdelen.

Ook over de schuldvraag was Been duidelijk. ‘De organisatie van Ajax,’ stelde hij onomwonden. ‘Het zou niet moeten, maar je weet dat een ontmoeting als deze met wellicht nog de titel als inzet risico’s met zich meedraagt. Bovendien is er ook nog de herinnering aan twee jaar geleden. Maar de beveiliging stelde nog steeds niets voor.’ Been doelde daarmee op het handjevol aanwezige agenten en stewards. Hoewel daarin tegengesproken door Ajax-directeur Arie van Eijden kreeg Been in ongehoord gelijk in zijn kritiek. ‘Wat moeten we hier nou met z’n twintigen tegen beginnen,’ voegde een steward tijdens de schermutselingen een collega toe?

‘Je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als we in Amsterdam zouden hebben gewonnen,’ besloot Been. Geïnformeerd naar de nog te verspelen bekerfinale tussen Jong Feyenoord en Jong Ajax haalde hij z’n schouders op. ‘Wat moet ik met zo’n bekertje?’

Feyenoord
Malkowski; Bandjar, Breinburg, De Nooijer, Swerts; Acuña, Van Persie, Van den Ouweland (79. Jardim); Harbuzi (38. Mulder), Lazovic, Maitimo.
Geel: Acuña, Breinburg en Jardim
Rood: Bandjar

Ajax
Stekelenburg; Obodai, Promes, Vermaelen, Valencia; Muller van Moppes (82. Maduro), Krohn-Deli, Lindgren; De Ridder, Culina, Akachar.
(67.) Babel
Geel: Promes

Scoreverloop
15. De Ridder 1-0
20. Van Persie 1-1
31. De Ridder 2-1
88. Babel 3-1

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×